Minister De Jonge voegt € 190 miljoen toe aan het macrokader voor de Wlz

Verpleeghuizen boden het afgelopen jaar meer mensen verpleeghuiszorg dan begroot. ActiZ is blij dat deze mensen zorg kregen, maar ook opgelucht dat de rekeningen hiervoor nu niet onbetaald hoeven te blijven. Minister De Jonge (VWS) trekt opnieuw meer geld uit voor de verpleeghuiszorg. Hij verhoogt voor de tweede keer dit jaar het macrokader voor 2019 voor de , nu met € 190 miljoen.

Kwaliteit of kwantiteit
“Het is positief dat minister De Jonge het budget verhoogt waarmee zorgkantoren en zorgorganisaties de wettelijke plicht uitvoeren om mensen met een indicatie voor het verpleeghuis, zorg en verpleging te bieden”, stelt Mireille de Wee, voorzitter van de ActiZ kerngroep Wonen en Zorg. Het tekort dat de minister nu aanvult, komt voornamelijk door de stijgende vraag naar zorg voor ouderen. De Wee: “Het gaat om gigantische bedragen en gezien de vergrijzing is dit pas het begin. Steeds duidelijker wordt dat we als samenleving een ingewikkelde klus te klaren hebben om én hoge kwaliteit van zorg te bieden én een enorm toenemende vraag naar ouderenzorg op te vangen. We vragen van de minister helderheid over hoe deze twee wedstrijden te spelen. Alleen meer geld uit blijven geven lijkt ons geen duurzame oplossing.” ActiZ pleitte al eerder voor een fundamenteel andere discussie over de houdbaarheid en kwaliteit van de zorg. Met een financiering die toekomstgericht is. Voor verpleeghuiszorg denkt ActiZ daarbij aan vaste en reële tarieven die zekerheid bieden en administratieve lasten verlichten.

Accurate prognoses
Minister De Jonge voegt € 190 miljoen toe aan het macrokader voor de Wlz. Eerder dit jaar maakte hij al bekend dat het budget werd verhoogd met € 470 miljoen euro. In totaal komt er in 2019 € 660 miljoen extra beschikbaar voor de toestroom aan cliënten, bovenop de € 600 miljoen die de sector moet inzetten voor de verbetering van de kwaliteit. Mireille de Wee: “Het is zorgwekkend dat het tot nu toe niet lukt goede schattingen te maken voor de hoeveelheid verpleeghuiszorg die nodig is. Twee keer tussentijds het budget verhogen in één jaar is te veel; zo wordt het moeilijk voor zorgorganisaties om goed en op tijd in te spelen op de reële toename van het aantal cliënten.” ActiZ doet een beroep op de overheid om tot accurate prognoses voor de groeiende vraag naar verpleeghuiszorg komen. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Minister trekt opnieuw extra geld uit voor langdurige zorg
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 21 okt 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!