In het LUMC worden de immuunreacties getest die worden opgewekt door de kandidaat-vaccins

De afdeling Medische Microbiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat de werking onderzoeken van een nieuw experimenteel vaccin tegen het coronavirus. Het onderzoek vindt plaats in samenwerking met het Leidse farmaceutische bedrijf Janssen, de ontwikkelaar van het kandidaat-vaccin. Janssen is onderdeel van het Amerikaanse moederbedrijf Johnson & Johnson.

Immuunrespons tegen SARS-CoV-2
In het LUMC worden de immuunreacties getest die worden opgewekt door de kandidaat-vaccins. Het onderzoeksteam van dr. Ir. Marjolein Kikkert en prof. dr. Eric Snijder gaat tests ontwikkelen die toegepast kunnen worden om aan te tonen of de door het vaccin geïnduceerde antilichamen kunnen voorkomen dat SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt, de cellen binnendringt.

”We vinden het spannend om op deze manier betrokken te zijn bij het ontwikkelen van een vaccin tegen COVID-19, en het geeft een belangrijke boost aan de samenwerking met het Leidse Bioscience park”, vertelt Kikkert.

Aanvullend onderzoek naar bestrijding coronavirus
Los van de samenwerking met Janssen, wordt in het LUMC momenteel veel onderzoek gedaan naar manieren om coronavirussen te bestrijden. In maart werd bekend dat de onderzoeksgroep van Snijder een belangrijke rol heeft in het SCORE-project (Swift Coronavirus Therapeutics Response). Samen met 7 Europese partners onderzoeken de LUMC’ers hoe ze antivirale geneesmiddelen kunnen ontwikkelen om coronavirussen te bestrijden.

Ook worden er onder leiding van Kikkert in het LUMC kandidaat-vaccins uit het PREVENT nCoV-19 project onderzocht. Binnen dit samenwerkingsproject, worden de vaccins in het laboratorium en de kliniek getest op effectiviteit en veiligheid. De projecten waar Snijder en Kikkert aan werken, krijgen beide onderzoeksgelden uit het Horizon 2020-programma van de Europese Unie.   


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Leidse samenwerking ondersteunt ontwikkeling vaccin tegen coronavirus
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 15 apr 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!