Door de inzet van een verpleegkundig specialist en technologie kunnen patiënten thuis worden behandeld en kan een ziekenhuisopname worden voorkomen

Patiënten met ernstig hartfalen kunnen vanaf nu ook thuis worden behandeld door een samenwerking van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Marente en Zorggroep Katwijk. Met deze nieuwe gespecialiseerde thuisbehandeling kunnen veranderingen bij hartfalen vroegtijdig worden gesignaleerd en behandeld.

Door de inzet van een verpleegkundig specialist en technologie kunnen patiënten thuis worden behandeld en kan een ziekenhuisopname worden voorkomen. De thuisbehandeling is mede mogelijk gemaakt door zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid.

Bij hartfalen ervaren de meeste mensen lichamelijke klachten zoals vocht in de benen, kortademigheid en vermoeidheid. Wanneer patiënten te veel vocht vasthouden, krijgen zij plasmedicatie in tabletvorm of via een infuus toegediend. De behandeling via een infuus vond tot voor kort in het ziekenhuis plaats maar kan nu ook bij de patiënt thuis. Al enige tijd werken de afdeling Hartziekten van het LUMC, zorgorganisatie Marente en Zorggroep Katwijk (huisartsen) nauw samen om intensieve zorg aan patiënten met ernstig hartfalen thuis vorm te geven.

De zorgpartijen zijn dan ook verheugd dat dit nu mogelijk is. Op deze manier kunnen patiënten thuis in hun eigen vertrouwde omgeving herstellen met dezelfde kwaliteit van zorg als in het ziekenhuis. De cardioloog of huisarts en een verpleegkundig specialist cardiologie van Marente begeleiden patiënten hierbij. De behandeling wordt in eerste instantie aangeboden in de gemeente Katwijk en Leiden.

Bevordering kwaliteit van leven
De eerste ervaringen zijn positief. ‘Fantastisch dat ik deze zorg thuis in mijn eigen veilige omgeving kan krijgen’, vertelt één van de eerste patiënten. Bij de hartfalenbehandeling thuis speelt telemonitoring een rol. Patiënten ontvangen een pakket met verschillende apparaten voor het uitvoeren van thuismetingen; ‘The Box’ genaamd.

Met een bloeddrukmeter, weegschaal en een app kan een patiënt zijn of haar eigen gezondheid nauwgezet in de gaten houden en wordt de zorgverlener tijdig gewaarschuwd indien nodig. De zorgaanbieders verwachten dat patiënten met hartfalen met de nieuwe gespecialiseerde thuisbehandeling langer de juiste behandeling in de eigen thuissituatie kunnen krijgen. Daardoor zal de kwaliteit van leven verbeteren en het aantal patiënten op de Eerste Hulp en/of ziekenhuisopnames afnemen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: LUMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Hartfalenbehandeling nu ook thuis mogelijk
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 07 dec 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!