Door de inzet van een verpleegkundig specialist en technologie kunnen patiënten thuis worden behandeld en kan een ziekenhuisopname worden voorkomen

Patiënten met ernstig hartfalen kunnen vanaf nu ook thuis worden behandeld door een samenwerking van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Marente en Zorggroep Katwijk. Met deze nieuwe gespecialiseerde thuisbehandeling kunnen veranderingen bij hartfalen vroegtijdig worden gesignaleerd en behandeld.

Door de inzet van een verpleegkundig specialist en technologie kunnen patiënten thuis worden behandeld en kan een ziekenhuisopname worden voorkomen. De thuisbehandeling is mede mogelijk gemaakt door zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid.

Bij hartfalen ervaren de meeste mensen lichamelijke klachten zoals vocht in de benen, kortademigheid en vermoeidheid. Wanneer patiënten te veel vocht vasthouden, krijgen zij plasmedicatie in tabletvorm of via een infuus toegediend. De behandeling via een infuus vond tot voor kort in het ziekenhuis plaats maar kan nu ook bij de patiënt thuis. Al enige tijd werken de afdeling Hartziekten van het LUMC, zorgorganisatie Marente en Zorggroep Katwijk (huisartsen) nauw samen om intensieve zorg aan patiënten met ernstig hartfalen thuis vorm te geven.

De zorgpartijen zijn dan ook verheugd dat dit nu mogelijk is. Op deze manier kunnen patiënten thuis in hun eigen vertrouwde omgeving herstellen met dezelfde kwaliteit van zorg als in het ziekenhuis. De cardioloog of huisarts en een verpleegkundig specialist cardiologie van Marente begeleiden patiënten hierbij. De behandeling wordt in eerste instantie aangeboden in de gemeente Katwijk en Leiden.

Bevordering kwaliteit van leven
De eerste ervaringen zijn positief. ‘Fantastisch dat ik deze zorg thuis in mijn eigen veilige omgeving kan krijgen’, vertelt één van de eerste patiënten. Bij de hartfalenbehandeling thuis speelt telemonitoring een rol. Patiënten ontvangen een pakket met verschillende apparaten voor het uitvoeren van thuismetingen; ‘The Box’ genaamd.

Met een bloeddrukmeter, weegschaal en een app kan een patiënt zijn of haar eigen gezondheid nauwgezet in de gaten houden en wordt de zorgverlener tijdig gewaarschuwd indien nodig. De zorgaanbieders verwachten dat patiënten met hartfalen met de nieuwe gespecialiseerde thuisbehandeling langer de juiste behandeling in de eigen thuissituatie kunnen krijgen. Daardoor zal de kwaliteit van leven verbeteren en het aantal patiënten op de Eerste Hulp en/of ziekenhuisopnames afnemen.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: LUMC
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : LUMC
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.lumc.nl/over-het-lumc/actueel/2022/december/hartfalenbehandeling-nu-ook-thuis-mogelijk/
Originele titel: Hartfalenbehandeling nu ook thuis mogelijk
Doelgroep: Zorgprofessionals
Datum: 2022-12-07


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com