Het project CardiacCare@home onderzoekt of het aantal ziekenhuisopnames van patiënten met hartfalen terug te dringen is
Nederlandse onderzoekers willen de zorg voor mensen met hartfalen verbeteren. Meer techniek thuis moet ziekenhuisopnames voorkomen door vlottere revalidatie, betere monitoring van het hart en snellere aanpassing van de behandeling. Het project krijgt 5,3 miljoen euro subsidie.
Het project CardiacCare@home onderzoekt of het aantal ziekenhuisopnames van patiënten met hartfalen terug te dringen is. In Nederland kampen 240.000 mensen met hartfalen. Dat leidt jaarlijks tot 40.000 ziekenhuisopnames en geschatte kosten van 800 miljoen euro. Patiënten met hartfalen hebben vaak een slechte conditie, matig herstel na een ziekenhuisopname en een hoog risico op heropname.
Het nieuwe onderzoek wordt geleid door hoogleraar cardiovasculaire fysiologie Dick Thijssen van het Radboudumc. Vanuit het Erasmus MC zijn cardioloog Annemien van den Bosch en hoogleraar translationele cardiovasculaire epidemiologie Isabella Kardys betrokken.
Smartwatch
Samen met het bedrijfsleven gaan de onderzoekers technologie ontwikkelen waarmee ze in de thuissituatie de hartfunctie van patiënten met hartfalen kunnen monitoren. Dat kan bijvoorbeeld een smartwatch zijn. Door verslechtering van de hartfunctie te signaleren voordat een patiënt klachten krijgt, kunnen zorgverleners de behandeling sneller aanpassen en zo ziekenhuisopnames voorkomen. Deze aanpak vereist ook de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI), die de grote hoeveelheid aan metingen vlot kan analyseren.
De onderzoekers willen daarnaast revalidatie thuis bevorderen. Het is bekend dat mensen beter herstellen als ze ondersteuning krijgen om hun leefstijl aan te passen. Toch krijgt lang niet iedereen met hartfalen deze begeleiding. Praktische bezwaren, zoals reistijd en kosten, vormen vaak een obstakel voor deelname aan revalidatieprogramma’s in het ziekenhuis. De onderzoekers gaan daarom bepalen wat de beste manier is om deze ondersteuning ook thuis aan te bieden, bijvoorbeeld via een smartphone.
NWO Perspectief
CardiacCare@home wordt gefinancierd uit het Perspectief-programma van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en het ministerie van Economische Zaken. Dit programma financiert technologisch onderzoek met maatschappelijke en economische impact.
Bron: Erasmus MC