Extreme vroeggeboorte veroorzaakt regelmatig levensgevaarlijke complicaties en ernstige ontwikkelings- en gezondheidsproblemen
Neonatologen Sinno Simons, Karel Allegaert en Irwin Reiss krijgen een subsidie van 2.2 miljoen euro van ZonMw vanuit het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen om in 18 centra onderzoek te gaan doen naar het gebruik van doxapram bij te vroeg geboren kinderen.
Extreme vroeggeboorte veroorzaakt regelmatig levensgevaarlijke complicaties en ernstige ontwikkelings- en gezondheidsproblemen. Omdat het ademhalingssysteem bij de geboorte nog niet rijp is, kan er zuurstoftekort ontstaan. Hierdoor is vaak kunstmatige beademing nodig, wat weer kan leiden tot longschade. Het medicijn doxapram, dat de ademhaling stimuleert, kan mogelijk een uitkomst bieden. De langetermijneffecten zijn echter onbekend.
In een groot onderzoek op alle neonatale intensive care afdelingen in Nederland en een groot aantal in België gaan Simons en collega's onderzoeken of doxapram ook daadwerkelijk gunstige invloed heeft op de overleving en betere langetermijnprognose na extreme vroeggeboorte.
Voor dit onderzoek zullen bijna 400 extreem vroeggeboren kinderen worden behandeld met doxapram of een placebo. Alle kinderen worden niet alleen op de IC gevolgd, maar ook op latere leeftijd, om te zien of doxapram een gunstig effect heeft op de overleving, de gezondheid, de kwaliteit van leven en kosten.
Het project wordt uitgevoerd door het Nederlands Neonataal Netwerk (N3).