Extreme vroeggeboorte veroorzaakt regelmatig levensgevaarlijke complicaties en ernstige ontwikkelings- en gezondheidsproblemen

Neonatologen Sinno Simons, Karel Allegaert en Irwin Reiss krijgen een subsidie van 2.2 miljoen euro van ZonMw vanuit het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen om in 18 centra onderzoek te gaan doen naar het gebruik van doxapram bij te vroeg geboren kinderen.

Extreme vroeggeboorte veroorzaakt regelmatig levensgevaarlijke complicaties en ernstige ontwikkelings- en gezondheidsproblemen. Omdat het ademhalingssysteem bij de geboorte nog niet rijp is, kan er zuurstoftekort ontstaan. Hierdoor is vaak kunstmatige beademing nodig, wat weer kan leiden tot longschade. Het medicijn doxapram, dat de ademhaling stimuleert, kan mogelijk een uitkomst bieden. De langetermijneffecten zijn echter onbekend.

In een groot onderzoek op alle neonatale intensive care afdelingen in Nederland en een groot aantal in België gaan Simons en collega's onderzoeken of doxapram ook daadwerkelijk gunstige invloed heeft op de overleving en betere langetermijnprognose na extreme vroeggeboorte.

Voor dit onderzoek zullen bijna 400 extreem vroeggeboren kinderen worden behandeld met doxapram of een placebo. Alle kinderen worden niet alleen op de IC gevolgd, maar ook op latere leeftijd, om te zien of doxapram een gunstig effect heeft op de overleving, de gezondheid, de kwaliteit van leven en kosten.

Het project wordt uitgevoerd door het Nederlands Neonataal Netwerk (N3).


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: 2,2 miljoen subsidie voor onderzoek bij vroeggeborenen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 10 jul 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!