ZonMw geeft € 340.000 subsidie om een studie uit te voeren naar de behandelingen van meervoudige ribbreuken.

De afdeling Traumachirurgie van het Erasmus MC krijgt van ZonMw € 340.000 subsidie om een studie uit te voeren naar de behandelingen van meervoudige ribbreuken.

Ongevallen
De twaalf paar ribben die mensen hebben, zitten bevestigd aan de wervelkolom en het borstbeen en kunnen breken bij bijvoorbeeld een verkeers- of sportongeval. Denk aan een harde klap op de borstkas. De breuken kunnen veel pijn doen en de ademhaling bemoeilijken.

Behandelen
Bij gebroken ribben zijn er twee behandelopties. De ribben uit zichzelf laten genezen, met ondersteuning van ademshalingsoefeningen en pijnstillers, of opereren. De laatste mogelijkheid wordt veelal gekozen bij verschillende breuken per rib, ernstig verplaatste ribben of ribben die uit zichzelf niet genezen.
 
FixCon
Het onderzoeksteam van het Erasmus MC staat onder leiding van traumachirurg dr. Mathieu Wijffels en researchcoördinator dr. Esther van Lieshout. Het team ontvangt de subsidie voor een studie die afgekort FixCon heet: 'Vroege fixatie versus conservatieve behandeling van multiple, enkelvoudige ribfracturen'.

Intensive Care
FixCon moet in kaart brengen of het operatief vastzetten van de ribben met platen en schroeven al met al goedkoper is dan de niet-operatieve behandeling (pijnstilling en ademhalingsoefeningen), waarbij soms zuurstofondersteuning of intubatie ook nog nodig is. Daarvoor moet de patiënt op de afdeling Intensive Care verblijven.

Verwachting
De verwachting is dat het opereren bij volwassen patiënten met meerdere enkelvoudige ribfracturen leidt tot een vermindering in het aantal longontstekingen, een kortere opnameduur en korter werkverzuim, vergeleken met niet-opereren. Maar het Rotterdamse onderzoek moet uitwijzen of dit ook zo is.

Uitgenodigd
In het najaar van 2018 zullen patiënten van het Erasmus MC en van een tiental andere ziekenhuizen worden uitgenodigd om deel te nemen aan het onderzoek. De studieresultaten worden na vier jaar verwacht, in 2022.

Doelmatig
De studie van Wijffels en collega's is een van de achttien doelmatigheidsprojecten die ZonMw subsidieert. De wetenschapsorganisatie wil ermee achterhalen welke behandeling het beste resultaat geeft tegen welke kosten.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Subsidie voor ribfractuurstudie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 03 aug 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!