Hij gaat de zogenoemde Advanced Grant gebruiken voor onderzoek naar genezing van auto-immuunziektes middels een vaccin

Hoogleraar Experimentele reumatologie René Toes krijgt 2,5 miljoen euro subsidie van de European Research Council (ERC). Hij gaat de zogenoemde Advanced Grant gebruiken voor onderzoek naar genezing van auto-immuunziektes middels een vaccin.

Toes hoopt een goede aanzet te geven tot genezing van auto-immuunziektes door de ziekmakende cellen van het afweersysteem uit te schakelen met een gepersonaliseerd vaccin. Auto-immuunziektes worden veroorzaakt door afweercellen die het eigen lichaam aanvallen. “We weten dat zogenoemde auto-reactieve B-cellen daar een centrale rol bij spelen. Dat zijn afweercellen die antilichamen maken tegen eiwitten op lichaamscellen en daarmee een schadelijke afweerreactie in gang zetten. Als het ons lukt om auto-reactieve B-cellen uit te schakelen, zou dat moeten leiden tot genezing van de ziekte”, legt Toes uit. 

Reuma als prototype
Toes en zijn team gebruiken de auto-immuunziekte reumatoïde artritis als prototype, omdat van deze ziekte al veel kennis aanwezig is. “We gaan de autoreactieve B-cellen identificeren in verschillende stadia van de ziekte. Vervolgens bekijken we welke kenmerken van deze B-cellen we kunnen gebruiken om een specifiek vaccin te ontwikkelen. Zo’n vaccin moet het afweersysteem aanzetten om de ziekmakende B-cellen te herkennen en deze selectief te elimineren. Bij goede resultaten gaan we in een fase I-studie testen of dit lukt.”


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: 2,5 miljoen euro Europese subsidie voor vaccin tegen auto-immuunziekten
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 31 mrt 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!