Erfelijke Retinale Dystrofie is een zeldzame maar ernstige oogaandoening die leidt tot blindheid

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft zijn recent ontwikkelde gentherapieprogramma voor de behandeling van Erfelijke Retinale Dystrofieën exclusief in licentie gegeven aan de Franse therapieontwikkelaar HORAMA voor verdere klinische ontwikkeling.

Erfelijke Retinale Dystrofie is een zeldzame maar ernstige oogaandoening die leidt tot blindheid. Een team van onderzoekers in het LUMC, onder leiding van Dr. Jan Wijnholds, heeft een platform ontwikkeld voor mogelijke gentherapieën voor kinderen met pathogene CRB1-mutaties, die samenhangen met de ziekte. 

Dit LUMC-project is in eerste instantie (mede) gefinancierd door het Leids Regeneratief Medisch Platform (LRMP), een organisatie die als missie heeft om nieuwe innovaties op het gebied van regeneratieve geneeskunde dichter bij de patiënt te brengen. 

"We zijn erg blij dat we een bijdrage kunnen leveren aan de verdere ontwikkeling van deze gentherapie en zien graag dat HORAMA zich inzet om deze technologie naar de kliniek te brengen", zegt Paul Bilars, CEO van het LRMP.
Voor meer informatie over de ontwikkelingen van het regeneratieve geneeskunde programma zie rm.lumc.nl.

Over Horama
HORAMA richt zich op de ontwikkeling van gentherapie voor de behandeling van een breed scala aan erfelijke aandoeningen. De focus ligt op Erfelijke Retinale Dystrofieën en is vooral gericht op het klinische programma voor patiënten met PDE6B-genmutaties, een aandoening die leidt tot progressief verlies van het gezichtsvermogen bij kinderen en volwassenen, die uiteindelijk leidt tot blindheid.

Horama's team verlegt de grenzen van gentherapie door het bevorderen van de volgende generatie leveringsplatformen die de effectiviteit en de dekking van de genoverdracht zullen verbeteren om meerdere ziekten aan te pakken. Bekijk voor meer informatie de website van Horama

Erfelijke Retinale Dystrofieën
Erfelijke Retinale Dystrofieën (IRD) vormen een diverse groep van progressieve visueel slopende ziekten die kunnen leiden tot blindheid. Bij IRD patiënten leiden mutaties in genen, die cruciaal zijn voor de netvliesfunctie, tot progressieve, directe of indirecte fotoreceptorceldood en daarmee gepaard gaat het verlies van de visuele functie.

IRD's zijn een genetisch heterogene groep van ziekten, met meer dan 260 geïdentificeerde genen tot nu toe. IRD's geassocieerd met pathogene CRB1 genmutaties behoren tot deze heterogene groep, vergelijkbaar met de autosomaal recessieve IRD geassocieerd met pathogene PDE6B genmutaties.

Over CRB1
CRB1-genmutaties zijn een belangrijke oorzaak van het vroegtijdig optreden en het vertraagde optreden van IRD. Eiwitten zoals CRB1 en CRB2 zijn essentieel in het netvlies om de hechting tussen fotoreceptoren en Müller gliacellen te behouden. Verlies van CRB-functie resulteert in verlies van fotoreceptoren en veroorzaakt blindheid.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: LUMC werkt samen met de Franse therapie-ontwikkelaar HORAMA om gentherapie voor genetische oogziekten te ontwikkelen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 22 apr 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!