Naast het belang van een toekomstvisie voor de ouderenzorg is het nodig om op korte termijn al maatregelen te nemen

Partijen in de ouderenzorg pleiten in een gezamenlijk schrijven aan VWS om op korte termijn te komen tot vergaande maatregelen om de ouderenzorg in de toekomst te borgen. De partijen - ActiZ, Zorgthuisnl, Verenso, V&VN, Patiëntenfederatie Nederland en LOC - schrijven dit in een gezamenlijke notitie aan het ministerie van VWS. Ze zijn van mening dat er op korte termijn maatregelen nodig zijn om de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de ouderenzorg te borgen. De minister van VWS, Hugo de Jonge heeft eerder aan de Tweede Kamer toegezegd te werken aan een dialoognota ouderenzorg waarin hij mogelijk oplossingsrichtingen schetst.

Grote uitdagingen
De partijen stellen in hun notitie dat er zowel voor de lange als korte termijn grote uitdagingen zijn. Zij maken zich zorgen over de ouderenzorg en zien voor de korte termijn een aantal knelpunten waaronder de oplopende wachtlijsten, de complexiteit in het stelsel, het tekort aan gekwalificeerd personeel, de beperkte waardering voor zorgzorgprofessionals, de onnodige bureaucratie en registratielast en een toenemend tekort aan geschikte ouderenwoningen. Om de gesignaleerde knelpunten het hoofd te bieden is het nodig te komen tot een gezamenlijk visie op de zorg voor ouderen.

Focus op behoefte van ouderen
We zijn samen van mening dat oplossingen gezocht moeten worden in een radicale focus op de behoefte van de oudere en zijn omgeving. Met veel oog voor kwaliteit van leven, preventie om gezondheid te behouden en te versterken en ziekte te voorkomen. Een samenhangende aanpak en samenwerking vanuit de verschillende domeinen is hiervoor van belang. Want hoewel de gevolgen van de vergrijzing leidt tot problemen in de zorg moet de oplossing juist breder gezocht worden.

Samen verantwoordelijk
Naast het belang van een toekomstvisie voor de ouderenzorg zien we de urgentie om op korte termijn al maatregelen te nemen, bijvoorbeeld als het gaat om voldoende woonvormen voor ouderen, het aantrekkelijker maken van het werken in de zorg en het terugdringen van administratieve lasten. Hiervoor gaan wij graag samen met de overheid op korte termijn aan de slag. We zijn bereid om ons aandeel te leveren bij het oplossen van de uitdagingen. Gezien de reikwijdte zijn sommige oplossingsrichtingen alleen in samenwerking met de overheid mogelijk. We vinden het dan ook belangrijk nauw betrokken te worden bij zowel de visieontwikkeling, beleidsvorming als de uitvoering van de plannen voor de ouderenzorg. Alleen samen kunnen we de uitdagingen in de zorg voor ouderen aan.

Notitie Toekomstbestendige ouderenzorg


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Patiëntenfederatie Nederland
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Patiëntenfederatie Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Actie nodig voor toekomstbestendige ouderenzorg
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 28 dec 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!