Dat blijkt uit een van de grootste onderzoeken ooit gedaan naar slaapgedrag

Onderzoekers: behandeling van slaapproblemen moet zich richten op slaapkwaliteit. We slapen lang genoeg, maar niet goed genoeg. Dat blijkt uit een van de grootste onderzoeken ooit gedaan naar slaapgedrag.

De onderzoekers van onder andere Erasmus MC en Amsterdam UMC, hebben hun bevindingen vandaag gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Nature Human Behaviour . Onze slechte slaapkwaliteit kan schadelijk zijn voor onze gezondheid.

In slaap vallen en doorslapen
Zo’n 10 tot 20 % van de Nederlanders slaapt slecht. Meer dan 90 procent haalt wel de aanbevolen slaapduur van 7-9 uur per nacht voor volwassenen, maar heeft problemen met in slaap vallen en doorslapen. Ook worden veel mensen niet uitgerust wakker. ,,En lang genoeg slapen is zeker niet hetzelfde als het hebben van een goede nachtrust’’, zegt onderzoeksleider Henning Tiemeier van het Erasmus MC. ,,Een echte goede slaap houdt je hersenen gezond en zorgt voor herstel van het lichaam.’’ Op korte termijn zorgt goed slapen voor een beter geheugen en meer concentratie. Op lange termijn kan goed slapen het risico op hersenaandoeningen zoals depressie, beroerte en dementie verkleinen.

In totaal is de slaap van meer dan 1.1 miljoen mensen onderzocht in de grootste studie in zijn soort ooit; 200.358 Nederlanders, 471.759 mensen uit Groot Brittannië en 409.617 mensen uit de Verenigde Staten in de leeftijd van 1 tot 100 werden onderzocht. Voor Nederland betekent dit zelfs dat de slaap van meer dan 1% van de Nederlandse bevolking onderzocht is in deze studie. Het slaapgedrag van Nederlanders lijkt op dat van de Britten. Amerikanen hebben tot drie keer meer slaapklachten. Hoe dat komt, is niet onderzocht in deze studie.

Verbeteren van slaapkwaliteit
De onderzoekers pleiten ervoor dat de behandeling en preventie van mensen met slaapproblemen zich meer gaat richten op het verbeteren van de slaapkwaliteit, zoals het sneller in slaap vallen of beter doorslapen, in plaats van het simpelweg proberen te verlengen van de slaap. Artsen en onderzoekers focussen zich nu vaak alleen op de duur van de slaap. ,,Daarmee pakken we het probleem dus niet grondig genoeg aan’’, zegt onderzoeker Annemarie Luik van het Erasmus MC.

Het belang van goede slaap wordt door veel mensen onderschat. Mensen met slaapproblemen kunnen hun slaapkwaliteit in veel gevallen zelf verbeteren. Luik: ,,Zorg bijvoorbeeld voor een rustige en donkere slaapkamer, doe ten minste een uur voor het slapengaan alleen ontspannende activiteiten en geen intensieve sporten. Het helpt ook om iedere dag op dezelfde tijd op te staan en geen koffie of alcohol te drinken in de uren voordat je naar bed gaat.’’

Meer onderzoek
Hiermee zijn echter niet alle slaapproblemen op te lossen, waarschuwt mede-onderzoeker Eus Van Someren van het Nederlands Herseninstituut. Zo’n 10% van de bevolking heeft ondanks deze goede slaapgewoonten chronisch last van slapeloosheid. ,,Deze stoornis is ernstig en wordt nog te weinig serieus onderzocht. Een gemiste kans, want het is de allerbelangrijkste risicofactor voor nog meer lijden, met name door het ontwikkelen van een angststoornis, depressie of een post-traumatische stress stoornis.’’ Van Someren wil hier meer onderzoek naar doen met de hulp van veel slecht slapende vrijwilligers. Zij kunnen meedoen via slaapregister.nl.

Het project is gefinancierd door de Hersenstichting en staat aan de basis van de beleidsvorming over slaap van de Hersenstichting en het Trimbos-instituut.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / Sylvia Marmelstein
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: We slapen wel lang genoeg, maar niet goed genoeg
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 17 nov 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!