De Hersenstichting heeft met een crowdfundactie ruim 325.000 euro opgehaald, waardoor het onderzoek nu van start kan

Universiteit Maastricht gaat, samen met het Amsterdam UMC, onderzoek doen naar het ontstaan van hersenschade veroorzaakt door het coronavirus. In het onderzoek worden patiënten uit de eerste coronagolf voor langere periode gevolgd en onderzocht op mogelijke hersenschade. De resultaten van de studie worden ingezet om de juiste behandeling te geven aan toekomstige coronapatiënten. De Hersenstichting heeft met een crowdfundactie ruim 325.000 euro opgehaald, waardoor het onderzoek nu van start kan.

Het coronavirus kan tijdens én na de infectie op verschillende manieren schade aan de hersenen toebrengen. Schade waar patiënten direct en op langere termijn de gevolgen van gaan ondervinden als ze niet de juiste zorg krijgen. Dat kan leiden tot blijvende cognitieve klachten, zoals verminderde aandacht en concentratie, problemen met herinneren en met plannen. Dit heeft de nodige impact op het dagelijks leven van mensen. Hoe vaak dit echter voorkomt, waarom en hoe dit precies in de hersenen werkt, is helaas nog onbekend.

Betere behandeling
Onderzoekers prof. dr. Caroline van Heugten, verbonden aan de Universiteit Maastricht, en dr. Janneke Horn, verbonden aan Amsterdam UMC, zullen de studie leiden. Uit eerder Amsterdams onderzoek is gebleken dat hersenschade kan optreden na een infectie met het coronavirus. Dat onderzoek werd uitgevoerd bij patiënten die overleden waren. "Daarom is het juist nu zo belangrijk om ook de mogelijke hersenschade te onderzoeken bij coronapatiënten die het virus hebben overleefd", zegt Van Heugten. "Als we weten wie welke klachten krijgt en waarom, kunnen we hersenschade bij coronapatiënten beter behandelen, beperken of zelfs voorkomen. Daarom moet er nu onderzoek naar gedaan worden, zodat nieuwe patiënten de juiste behandeling kunnen krijgen."

MRI-scans en cognitieve testen
Coronapatiënten die het virus begin dit jaar hebben gehad en daarvoor opgenomen zijn geweest in het ziekenhuis, worden in het onderzoek meegenomen. Het gaat dan om patiënten die zijn opgenomen in het Maastricht UMC+, Zuyderland, Amsterdam UMC, OLVG, UMC Utrecht en het Diaconessenhuis. De patiënten worden onderzocht op de cognitieve gevolgen van het virus. Enkele maanden na ontslag uit het ziekenhuis, worden er cognitieve testen afgenomen en een MRI-scan van de hersenen gemaakt om de mogelijke hersenschade te zien. Ook vullen patiënten en hun naasten vragenlijsten in om te bepalen hoe zij zich voelen.

Crowdfunding
Het onderzoek kan van start, maar het is nog wel mogelijk om te doneren aan de Hersenstichting tot maandag 19 oktober. De extra donaties die binnenkomen worden gebruikt voor analyse van de geboden zorg tijdens de eerste coronagolf. Door deze informatie te analyseren, kunnen betere behandeltrajecten worden opgezet en mogelijke hersenschade nu ook al worden voorkomen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Universiteit Maastricht
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Universiteit Maastricht
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Onderzoek naar hersenschade door het coronavirus
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 09 okt 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!