Het €70 miljoen project genaamd BIGPICTURE zal zes jaar duren en kondigt een nieuw tijdperk aan voor de pathologie

Om de ontwikkelingen van artificiële intelligentie (AI) in de pathologie te versnellen, gaat een Europees consortium een database ontwikkelen waarin pathologie-data gedeeld kunnen worden. Dit consortium bestaat uit toonaangevende Europese onderzoekscentra, ziekenhuizen en farmaceutische bedrijven. Het €70 miljoen project genaamd BIGPICTURE zal zes jaar duren en kondigt een nieuw tijdperk aan voor de pathologie.

Pathologie vormt een hoeksteen bij de bepaling van ziektes zoals kanker, auto-immuunziekten en het monitoren van de effecten na transplantatie. Pathologie is daarnaast ook cruciaal bij het analyseren van de veiligheid van medicijnen. Het berust allemaal op onderzoek van weefsels onder de microscoop. Ondanks die centrale rol is de beoordeling van het weefsel nog altijd sterk afhankelijk van een gekwalificeerde patholoog.

Hoewel de microscoop het symbool is van de pathologie, zorgt de digitalisering van de weefselcoupes de afgelopen jaren voor een revolutie: niet alleen kunnen afbeeldingen nu gedeeld en bekeken worden over de hele wereld, ze kunnen ook geanalyseerd worden door computers. Dit opent deuren voor artificiële intelligentie (AI) om de patholoog te ondersteunen bij het bestuderen van ziektebeelden en het vinden van betere behandelingen. Daarnaast kan het bijdragen aan het vervangen, verminderen en verbeteren van dieronderzoek. Het ontwikkelen van AI toepassingen vergt een enorme hoeveelheid data. In het geval van de pathologie betekent dit, dat er een enorme collectie van digitale foto’s en medische data voor de interpretatie ervan nodig is. Het delen hiervan blijkt lastig door de vertrouwelijke aard van de informatie die gedeeld moet worden en de gigantische opslagcapaciteit die hiervoor nodig is.

Om de ontwikkelingen van AI in de pathologie te versnellen, richt het BIGPICTURE project zich op het creëren van het eerste Europese, ethische en GDPR-compliant (General Data Protection Regulation), kwaliteit-gecontroleerd platform, waarbij grote gegevensbestanden en AI algoritmes gecombineerd worden. Dit BIGPICTURE platform wordt ontwikkeld in een inclusieve en duurzame manier door pathologen, onderzoekers, AI ontwikkelaars, patiënten en farmaceutische bedrijven.

Het project bestaat uit vier onderdelen vanwege de grote omvang van de data collectie. Allereerst moet er een (hardware en software) infrastructuur gemaakt worden om het opslaan, delen en verwerken van miljoenen afbeeldingen (die per stuk gigabytes groot kunnen zijn) mogelijk te maken. Daarnaast is het belangrijk de privacy van de patienten en de vertrouwelijke data te bewaken door wettelijke en ethische richtlijnen vast te stellen. Vervolgens wordt eerst een collectie van drie miljoen digitale coupes van mens- en dierlaboratoria verzameld en opgeslagen in de database om de AI applicaties verder te ontwikkelen. Uiteindelijk zullen AI onderdelen worden ontwikkeld die helpen bij het gebruiksgemak van de database en het verwerken van de foto’s voor diagnoses en onderzoeksdoeleinden.

BIGPICTURE is een publiek-private samenwerking gefinancierd door IMI, met vertegenwoordigers van academische instituten, kleine en middelgrote ondernemingen, publieke organisaties en farmaceutische bedrijven. De partners bestaan uit: Radboudumc (NL), Linköping university (SE), Leeds Teaching Hospitals NHS Trust (UK), Universitair Medisch Centrum Utrecht/UMC Utrecht (NL), CSC – IT Center for Science Finland (FI, ELIXIR node), Uppsala University (SE, ELIXIR node), Fraunhofer-Gesellschaft zur Förderung der angewandten Forschung e.V.(DE), Haute Ecole Spécialisé de Suisse Occidentale (CH), Technischel Universiteit Eindhoven (NL), Azienda Ospedaliera Per L’Emergenza Cannizzaro (IT), University of Warwick (UK), Technical University of Munich (DE), Medical University Graz (AT), Institut Pasteur (FR), University of Liege (BE), University of Semmelweis (HU), Nederlands Kanker Instituut (NL),  Biobanks and biomolecular resources research infrastructure (AT), Deutsches Institut für Normung E.V. (DE), Region Östergötland (SE), Medical University Vienna (AT), European Institute for Innovation through Health Data (BE), Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä (FI), University of Marburg (DE), European Society of Pathology (BE), Digital pathology association (US), GBG Forschungs Gmbh (DE), ttopstart (NL), Sectra AB (SE), Cytomine SCRLFS (BE), Stichting Lygature (NL), Owkin (FR), Deciphex (IE), MedicalPhit (NL), Timelex (BE), Novartis Pharma AG (CH), Janssen Pharmaceutica NV (BE), Bayer AG (DE), Boehringer Ingelheim International GmbH (DE), Novo Nordisk A/S (DK), Pfizer, Genentech – Roche (US), Sanofi Aventis recherche et Développement (FR), Institut de Recherches Internationales Servier (FR), and UCB Biopharma SRL (BE).

BIGPICTURE start op 1 februari 2021. Hoewel het project zelf zes jaar zal duren, is het de bedoeling dat het platform zal blijven bestaan en zal het consortium samenwerken voor duurzame/langdurige plannen om het systeem te blijven ontwikkelen en onderhouden.

Dit project is gefinancierd door het IMI 2 Joint Undertaking, grant agreement nummer 945358. Deze Joint Undertaking krijgt ondersteuning van de European Union’s Horizon 2020 onderzoek en innovatie programma en EFPIA. www.imi.europe.eu


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Radboudumc
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Nieuwe Europese samenwerking met Innovative Medicine Initiative (IMI) wil grootste pathologie database oprichten om ontwikkeling van AI in de geneeskunde te versnellen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 28 jan 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!