Dit nieuwe vaccin moet overdracht voorkomen, zodat malaria zich niet verder kan verspreiden

Een nieuw vaccin tegen malaria, grotendeels ontwikkeld in Nijmegen, werd dinsdag 18 mei voor het eerst getest bij vrijwilligers in het Radboudumc.

Jaarlijks sterven bijna een half miljoen mensen aan malaria, vooral jonge kinderen in Afrika. De ziektekiemen van malaria (de parasieten) worden van de ene mens op de andere overgedragen via de malariamug. Dit nieuwe vaccin wil juist deze overdracht voorkomen, zodat malaria zich niet verder kan verspreiden.

Nieuw concept
Nijmeegse onderzoekers stonden in de jaren '90 aan de wieg van dit vaccin, toen ze ontdekten dat een eiwit van de parasiet (het Pfs48/45 eiwit) een essentiële rol speelt bij de overdracht van de malariaparasiet naar de mug. Door dit eiwit uit te schakelen kun je in principe de vorming van nieuwe parasieten in de mug blokkeren. Daarmee voorkom je dat andere mensen via een muggenbeet worden geïnfecteerd. Het vaccin voorkomt dus niet dat je zelf malaria krijgt maar gaat malaria bij andere mensen tegen. Dit was destijds een geheel nieuw concept. Samen met Deense collega's van het Statens Serum Institut is dit eiwit nu ontwikkeld tot een vorm (genaamd R0.6C) dat kan worden toegediend als vaccin tegen malaria.
 
Antistoffen
Het zogenoemde R0.6C vaccin is een recombinant product dat zich richt tegen het Pfs48/45 eiwit. Dit vaccin moet in de mens antistoffen (antilichamen) opwekken tegen dit eiwit. Wordt iemand met malaria en het toegediende vaccin door een mug gebeten, dan krijgt die mug óók de antistoffen binnen. Die antistoffen zullen de ontwikkeling van de parasieten in de mug blokkeren. Daarmee wordt ook een verdere verspreiding van malaria in de menselijke bevolking voorkomen.

Veiligheid voorop
Of het concept werkt, moet natuurlijk eerst zorgvuldig getest worden. De eerste test (fase 1 onderzoek), die nu bij vrijwilligers in het Radboudumc wordt uitgevoerd, onderzoekt nu de veiligheid van dit vaccin. Verder wordt bekeken of in het bloed van de vrijwilligers inderdaad antistoffen ontstaan die de overdracht van malaria kunnen voorkomen.

Meer info: www.radboudumc.nl/malariavaccin


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Radboudumc
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Eerste vrijwilligers gevaccineerd in Radboudumc met nieuw Nijmeegs malariavaccin
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 18 mei 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!