Bij de gecontroleerde infectie krijgen vrijwilligers malariaparasieten toegediend, waarna ze dagelijks gemonitord worden

Onderzoekers Meta Roestenberg (LUMC) en Ingrid de Visser (CHDR) gaan samen een nieuw preventief middel tegen malaria testen.

Voor het onderzoek, dat uitgevoerd wordt in opdracht van farmaceutisch bedrijf Merck, zullen gezonde vrijwilligers het nieuwe antimalaria-middel toegediend krijgen in het Centre for Human Drug Research (CHDR). Vervolgens wordt middels gecontroleerde infectie in het LUMC gekeken of ze beschermd zijn tegen malaria. Bij de gecontroleerde infectie krijgen vrijwilligers malariaparasieten toegediend, waarna ze dagelijks gemonitord worden. Zodra de malariaparasieten zich vermenigvuldigen in het bloed, worden de vrijwilligers behandeld zodat ze zo min mogelijk hinder van de malaria-infectie ondervinden. 

Eigenschappen en werkzaamheid
De Visser: “Met deze studie onderzoeken we de eigenschappen van het nieuwe middel in gezonde vrijwilligers en onderzoeken we gelijk of dit middel werkzaam is.” Roestenberg: “We hopen dat het uiteindelijk een alternatief middel zou kunnen zijn voor atovaquone/proguanil (bijv. Malarone), het meest gebruikte middel door reizigers om malaria te voorkomen. Een alternatief is belangrijk vanwege de toenemende resistentie van parasieten tegen onze huidige middelen.” 

Maar het nieuwe middel is er nog niet, benadrukken de onderzoekers. Als deze eerste testen succesvol zijn, zal Merck het product eerst nog uitgebreider moeten onderzoeken alvorens het op de markt kan komen. Bovendien zal er waarschijnlijk nog een tweede middel worden toegevoegd om te voorkomen dat de parasiet resistent wordt.

Goed huwelijk CHDR en L-CHIC
Roestenberg: “Dit onderzoek is voor ons een belangrijke stap. In het kader van het Leiden Controlled Human Infection Center (L-CHIC) hebben we al veel langer een intensieve samenwerking opgebouwd met het CHDR. We zijn erg blij met het vertrouwen van Merck om hun nieuwe middel voor malaria-profylaxe door ons te laten testen, zo krijgen we de kans om verder te investeren in ons team.” 

De Visser: “Het L-CHIC en CHDR vullen elkaar perfect aan in dit onderzoek. Het CHDR heeft uitgebreide expertise op het gebied van first-in-man studies, methodeontwikkeling en het meten van geneesmiddeleffecten in proefpersonen, bij het L-CHIC weten ze als geen ander hoe gecontroleerde infectiestudies uitgevoerd moeten worden. Een goed huwelijk dus!” 

Het CHDR zal de komende weken vrijwilligers gaan werven voor de studie, die tot in het najaar zal gaan duren. Meer informatie is te vinden op www.vaccinonderzoek.nl.  


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: LUMC en Centre for Human Drug Research testen samen nieuw antimalariamiddel
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 17 feb 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!