Momenteel zijn de twee goedgekeurde vaccins tegen malaria gericht op P. falciparum en beschermen ze niet tegen P. vivax

Plasmodium vivax is de meest wijdverspreide malariaveroorzakende ziekteverwekker bij de mens, met 2,5 miljard mensen die risico lopen in Afrika, Zuid-Amerika, Oceanië en Azië. OptiViVax, een nieuw publiek-privaat consortium, gaat de komende 5 jaar state-of-the-art ontwikkelingen in de immunologie van parasieten, het ontwerp van vaccins en innovatieve preklinische en klinische studies integreren. OptiViVax, dat wordt gecoördineerd door de universiteit Oxford en Benjamin Mordmüller van het Radboudumc, wil zo een volgende generatie vaccins ontwikkelen met een verhoogde werkzaamheid tegen de P. vivax parasiet.

Momenteel zijn de twee goedgekeurde vaccins tegen malaria gericht op P. falciparum en beschermen ze niet tegen P. vivax. Hoewel er veel overeenkomsten zijn tussen P. falciparum en P. vivax, zijn er ook grote verschillen. Die verschillen zijn van invloed zijn op de verspreiding van P. vivax en pogingen om het onder controle te krijgen. P. vivax malaria wordt door muggen snel van mens op mens overgedragen en in tegenstelling tot P. falciparum kan één enkele infectie resulteren in herhaalde ziekte-episoden die worden geïnitieerd door slapende leverstadia van de parasiet. Opmerkelijk is dat die door slapende leverstadia geïnitieerde ziekte-episoden verantwoordelijk worden geacht voor de meerderheid van nieuwe infecties (80-90%).

Malaria Roadmap
P. vivax is wijder verspreid dan P. falciparum en recente studies tonen een aanzienlijke ziektelast aan, vooral bij jonge kinderen en zwangere vrouwen. De herziene Malaria Vaccin Technology Roadmap tot 2030, opgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie, erkent de ernst van P. vivax malaria en roept op tot een vaccininterventie met een werkzaamheid van 75% over twee jaar, gelijkwaardig aan P. falciparum.

Publiek-private samenwerking
Het OptiViVax consortium brengt academici, non-profits en industriële partners samen, met expertise in vaccinontwikkeling, productie en klinische proeven. Het project zal voortbouwen op de expertise van zijn partners in P. vivax immuunbiologie, preklinische functionele testen, vaccinontwikkeling, gecontroleerde menselijke malaria-infectie (CHMI) klinische modellen en verbeterde GMP biofabricage kennis, om de volgende generatie vaccins met verbeterde werkzaamheid te ontwikkelen. De beschikbaarheid van nieuwe functionele testen en humane testmodellen vormt een goede basis voor geïnformeerde besluitvorming door medici, beleidsmakers, financiers en regelgevers. Het project wordt financieel ondersteund door de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland (SERI). De startbijeenkomst van het OptiViVax consortium werd gehouden op 19 september in Oxford.

Bron: Radboudumc


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Radboudumc
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Internationale zoektocht naar optimaal vaccin tegen Plasmodium vivax malaria
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 15 okt 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!