Hiervoor worden 600 gezonde vrijwilligers tussen de 18 en 85 jaar oud gezocht

Het UMCG start samen met TRACER een boostervaccinatiestudie met AKS-452, het COVID-19 kandidaat-vaccin van Akston Biosciences. Hiervoor zoeken we 600 gezonde vrijwilligers tussen de 18 en 85 jaar oud.

Eerder deed het UMCG al onderzoek naar de werking van het AKS-452 vaccin bij gezonde, ongevaccineerde vrijwilligers. In dit onderzoek werden positieve resultaten gevonden:  het vaccin bleek veilig en kan een zeer goede bescherming bieden tegen het coronavirus. In laboratoriumonderzoek bleek ook dat de antistoffen die aangemaakt worden door de deelnemers na vaccinatie met het Akston vaccin beschermen tegen de omikronvariant.

Het doel van de boosterstudie is om de reactie van het immuunsysteem op een Akstonboosterprik te onderzoeken bij 600 vrijwilligers die al gevaccineerd zijn met een door de EMA geregistreerd vaccin. Hieronder vallen de vaccins van Pfizer, Moderna, Janssen en AstraZeneca.

Verder onderzoeken we of mensen langdurig effectief beschermd kunnen worden tegen nieuwe varianten van het coronavirus, om periodieke vaccinatie te voorkomen.

Het vaccin
Het Akston vaccin is gebaseerd op een spike-eiwit, dat gefuseerd is met een eiwitfragment van een menselijk antilichaam. In dit type vaccin wordt geen gebruik gemaakt van genetisch materiaal. Het is dus geen mRNA-vaccin en maakt ook geen gebruik van een ander virus.

Het Akston vaccin is makkelijk te transporteren naar andere werelddelen zonder koeling, waar bewaartemperaturen van -80 °C (de bewaartemperatuur van de huidige geregistreerde vaccins) onmogelijk zijn en de vaccinatiegraad laag is; zoals in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Door wereldwijd zoveel mogelijk mensen te vaccineren, voorkomen we het ontstaan en verspreiden van nieuwe varianten van het virus.

Het type vaccin zou in de toekomst ook gebruikt kunnen worden om voor andere virussen vaccins te ontwikkelen.

Vrijwilligers gezocht
Aan het onderzoek kunnen 600 gezonde vrijwilligers ouder dan 18 en jonger dan 85 jaar meedoen. Deelnemers hebben minimaal 3 maanden geleden hun laatste prik gehad en hebben nog geen ander COVID-19 boostervaccin ontvangen. Deelnemers krijgen één dosis van het kandidaat-vaccin toegediend.

Bij de deelnemers worden bij elke afspraak de antistoffen gemeten. Zo krijgen deelnemers inzicht in het effect van het vaccin gedurende de duur van de studie.

Meer informatie over het onderzoek staat op de website van het UMCG.

Over Akston Biosciences
Akston Biosciences is gevestigd in Beverly, Massachusetts (VS) en is gespecialiseerd in het ontwerpen van nieuwe fusie-eiwitten om nieuwe biologische therapieën voor type 1 diabetes preventie, langwerkende insulinetherapie en vaccins te ontwikkelen en te produceren. Het AKS-452 vaccin is gebaseerd op deze techniek, gebruikmakend van conventionele productietechnieken van antilichamen. Meer informatie is te vinden op www.akstonbio.com


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: UMCG
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMCG
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: UMCG onderzoekt boosterprik met kandidaat-vaccin tegen COVID-19 en zoekt vrijwilligers
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 05 apr 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!