Nederland is tijdens de eerste golf begonnen met het monitoren van virusvarianten

Tijdens de eerste golf van de COVID-19-pandemie is Nederland begonnen met het monitoren van virusvarianten. Dit is gedaan door middel van whole-genome sequencing (WGS), een uitgebreide methode voor het analyseren van een volledige set aan genetisch materiaal in een organisme. Onderzoekers hebben nu aangetoond dat het risico op infectie door bèta-, gamma- of deltavarianten van SARS-CoV-2 (het virus dat COVID-19 veroorzaakt) onder gevaccineerde personen hoger is dan bij de alfa-variant.

De studie is uitgevoerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Sequencing Netwerk Nederland SARS-CoV-2 (SeqNeth). Onder laatstgenoemde valt ook de afdeling Medische Microbiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Tijdens het onderzoek analyseerden de onderzoekers 28.578 virale sequenties van personen van wie de vaccinatie- en eerdere SARS-CoV-2 infectiestatus bekend waren.

"De data die we hebben gegenereerd is nuttig voor deskundigen over de hele wereld, en wordt met name gebruikt door het RIVM om het verloop van de pandemie en de mogelijke effecten van bepaalde preventieve maatregelen te voorspellen", vertelt Stefan Boers, medisch moleculair microbioloog aan het LUMC.

Bijdrage LUMC
De afdeling Medische Microbiologie van het LUMC is als specialistisch laboratorium aangesloten bij SeqNeth. In deze hoedanigheid leveren ze een belangrijke bijdrage aan het genereren van WGS-data. "We hebben een enorme hoeveelheid virale sequentie data van de regio Leiden-Den Haag gegenereerd en gedeeld met zowel het RIVM als het internationale platform GISAID. Op deze manier kunnen we eventuele genetische veranderingen van het virus binnen Nederland volgen en ook anticiperen op eventuele veranderingen in de pathogene of verspreidende eigenschappen van het virus", legt Boers uit.

Vaccinatiebeleid vormgeven
De bevindingen van de onderzoekers zijn gepubliceerd in Science Translational Medicine. "De resultaten uit de studie zullen zeker worden gebruikt om toekomstig vaccinatiebeleid vorm te geven en eventuele noodzakelijke vaccinaanpassingen te sturen".


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: LUMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Effectiviteit COVID-19-vaccin varieert bij verschillende virusvarianten
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 07 aug 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!