De totale inkomsten van de organisaties zijn het afgelopen jaar gedaald met 1,7%, ondanks dat de subsidie van VWS per organisatie met € 10.000 is gestegen

Van 123 onderzochte patiëntenorganisaties zijn er 105 financieel gezond. Een paar zeer grote organisaties hebben het zwaar en drukken het gemiddelde in de sector. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van PGOsupport

De totale inkomsten van de organisaties zijn het afgelopen jaar gedaald met 1,7%, ondanks dat de subsidie van VWS per organisatie met € 10.000 is gestegen. Ook de kosten stegen, met 6%. De meeste patiëntenorganisaties komen hierdoor niet in de problemen. Dat blijkt uit het jaarrekeningenonderzoek, uitgevoerd door een afstudeerstudent van de Hogeschool Utrecht, in opdracht van PGOsupport. Het onderzoek is onderdeel van de PG-monitor.

Inkomstendaling door verlies enkele grote organisaties
Dit is het tweede onderzoek op rij naar de jaarrekeningen van patiëntenorganisaties. Dit jaar zijn tevens de balansen onderzocht om meer inzicht te krijgen in de ontwikkeling van het eigen vermogen en de inkomsten. Uit het vorige onderzoek, over het jaar 2016, kwam al een dalend resultaat naar voren. Is hier inmiddels sprake van een trend? Daar lijkt het niet op.

Kleinere organisaties doen het beter
De meeste organisaties met een omzet tot € 100.000 zagen hun inkomsten juist toenemen.
Subsidies, giften en contributies zijn de belangrijkste inkomstenbronnen, met als grootste post ‘overige subsidies’. Dit zijn fondsen van stichtingen of andere organisaties ter ondersteuning van de activiteiten van patiëntenorganisaties. Goed voor 43% van de inkomsten.

Inkomsten uit andere bronnen dan subsidies zijn ook licht gestegen. Dit zijn de zogenoemde derde gelden. Hieronder vallen bijvoorbeeld projectgebonden financiering, sponsoring, donaties en fondsenwerving.

De daling van het totale resultaat in 2017 komt vooral door de forse verliezen van een paar grote organisaties met een omzet boven de € 500.000. Dit vertekent het beeld voor de rest en brengt het gemiddelde resultaat op € -2.712.870. Het verschil komt door de toename van de kosten met € 3.515.634, vooral aan wetenschappelijk onderzoek, en de daling van de totale inkomsten met € 1.504.037.

Laten we 1 organisatie met grote verliezen buiten beschouwing, dan is het resultaat van alle organisaties bij elkaar positief.

De sector is financieel gezond
Dit jaar is ook de financiële gezondheid van de onderzochte organisaties bepaald. Dat is gedaan met boekhoudkundige criteria zoals current ratio, solvabiliteit, rentabiliteit en netto werkkapitaal. De onderzoeker concludeert dat het gemiddelde van de kengetallen van de organisaties in 2017 is gedaald, maar dat 90% van de organisaties voldoet aan de belangrijkste ratio’s voor financiële gezondheid.

Lees meer over de financiën van patiëntenorganisaties in de PG-monitor.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : PGOsupport
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Patiëntenorganisaties financieel gezond
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 21 nov 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!