Met de kennis over de ene ziekte, de therapie voor een andere ziekte verbeteren

Mensen met de spierziekte LEMS hebben een betere prognose bij kleincellige longkanker dan andere patiënten met kleincellige longkanker. Dit heeft te maken met een unieke antistof in hun bloed. Hoogleraar en neuroloog prof. dr. Jan Verschuuren van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) wil de stof graag nabouwen, zodat die gebruikt kan worden in de therapie voor mensen met kleincellige longkanker.

Met de kennis over de ene ziekte, de therapie voor een andere ziekte verbeteren. Dat is precies wat Verschuuren samen met zijn team wil doen. De komende jaren gaan de afdelingen Neurologie, Longziekten, Pathologie en Humane Genetica onderzoeken hoe kennis over patiënten met de spierziekte LEMS (Lambert-Eaton myastheen syndroom) een doorbraak kan bewerkstelligen in de behandeling voor mensen met kleincellige longkanker.

Veel betere prognose
Verschuuren werkt meer dan 25 jaar in het LUMC en is gespecialiseerd in onderzoek naar spierziektes. In zijn praktijk behandelt hij onder andere mensen die naast de spierziekte LEMS ook kleincellige longkanker hebben. “Het viel op dat hun prognose veel beter was dan mensen met longkanker zonder de spierziekte LEMS”, vertelt hij. “Na onderzoek bleek dat deze mensen een unieke antistof in hun bloed hebben, die de tumor kan herkennen.”

In het LUMC doet Verschuuren met zijn team al vele jaren onderzoek naar de spierziekte LEMS en de relatie met longkanker. Recent zijn technieken beschikbaar gekomen om antistoffen uit een persoon te isoleren en in het lab na te bouwen. “Nu willen we die antistof nabouwen in een reageerbuis, zodat we in het lab kunnen testen of deze de groei van de kankercellen kan beperken of remmen. Of dat ze de kankercellen misschien zelfs kapot kunnen maken”, legt Verschuuren uit.

Als dat het geval is, wil hij de stof ook beschikbaar stellen voor mensen met kleincellige longkanker zonder de spierziekte LEMS. “Het is bijzonder dat mensen met de spierziekte LEMS op deze manier patiënten met longkanker kunnen helpen.”

LUMC Donation Investment Fund
Om deze en andere innovatieve onderzoeken daadwerkelijk uit te voeren is er geld nodig. In dit geval is financiering van onderzoek uit de eerste geldstroom is niet toereikend. De overheid vindt dat het ook bij het private domein moet liggen. Daarom is het LUMC Donation Investment Fund opgericht.

Binnen dit fonds bieden donateurs steun aan veelbelovende onderzoeksprojecten die versnelling door financiering goed kunnen gebruiken. Zodra een project succesvol heeft geleid tot een product of behandeling en (op de markt) kan worden geïntroduceerd, begint de tweede fase. Diezelfde donateurs, maar ook andere geïnteresseerden, kunnen dan investeren in een nieuw op te zetten bedrijf of spin-off.

Meer weten over de onderzoeksprojecten en het LUMC Donation Investment Fund, of wilt u donateur worden? Bekijk dan de website.

Bron: LUMC


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 04 apr 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!