De Nationale Zorgklas is op initiatief van ActiZ in 2020 opgericht om verkorte leertrajecten aan te bieden tijdens de coronacrisis

De Nationale Zorgklas bestaat drie jaar. Ooit gestart als crisisscholing tijdens corona en uitgegroeid tot platform voor trainingen en mbo-certificaten, heeft de Nationale Zorgklas inmiddels meer dan 6000 mensen opgeleid. Bij zorgorganisatie Laurens werden in 2021 honderden huiskamerbegeleiders online geschoold. Conny van Leest, HRD-adviseur bij Laurens, was nauw betrokken: ‘De samenwerking met De Nationale Zorgklas en opleider Albeda College was ontzettend fijn, er is echt een programma gecreëerd dat aansloot bij de wensen van Laurens.'

Al voor corona ontstond bij zorgorganisatie Laurens het idee om intern een concreet leertraject te ontwikkelen voor huiskamerbegeleiders. En net toen alles gereed was, gooide COVID-19 roet in het eten. Conny van Leest, HRD-adviseur bij Laurens voor 26 locaties, moest een alternatief bedenken voor de fysieke lessen die op het programma stonden. Dat lukte uiteindelijk via de Nationale Zorgklas.

Over de Nationale Zorgklas
De Nationale Zorgklas is op initiatief van ActiZ in 2020 opgericht om verkorte leertrajecten aan te bieden tijdens de coronacrisis. In samenwerking met onder andere het A+O VVT, het ministerie van VWS, private en publieke opleiders, en gesteund door vakbonden en werkgeversorganisaties, werden deze leertrajecten in snel tempo ontwikkeld om mensen mét en zonder ervaring in de zorg inzetbaar te maken. De Nationale Zorgklas heeft inmiddels duizenden online trainingen gefaciliteerd en vele (nieuwe) zorgmedewerkers via erkende mbo-certificaten opgeleid. 

Maatwerk
De online trainingen van De Nationale Zorgklas kwamen voor Laurens precies op het juiste moment en creëerden de mogelijkheid om de huiskamerbegeleiders alsnog een korte opleiding te bieden. ‘Het was voor ons cruciaal dat het online programma werd afgestemd op de praktijksituaties en de kernwaarden van Laurens. Daarom besloten wij, in samenwerking met het Albeda College en het team van De Nationale Zorgklas, om het curriculum enigszins aan te passen. Delen van het standaard trainingsprogramma bleven intact maar ook hebben wij nieuwe elementen toegevoegd, zoals communicatie en voeding- en maaltijdbeleving. Hoewel er andere accenten zijn gelegd, was er steeds een directe link naar de praktijk, om zo een duidelijke vertaalslag te bieden aan de deelnemers’, vertelt Van Leest.

Belang van goede training en begeleiding
Om de deelnemers zo goed mogelijk te begeleiden op de werkvloer, werden door Laurens werkcoaches aangewezen. Zodra de deelnemers uit de online les kwamen, lieten de werkcoaches de theorie in de praktijk zien. Van Leest: ‘De inhoud van het programma was direct toepasbaar. De werkcoaches toonden bijvoorbeeld na de les waar de deelnemers bepaalde benodigdheden konden vinden. Bij lessen over maaltijdbeleving keken deelnemers samen met de coaches hoe de tafel sfeervol kon worden gedekt op basis van wat zij in de training hadden geleerd'.

De huiskamerbegeleiders zien de cliënten de hele dag en kunnen met hun observaties betekenisvolle kennis opdoen. Conny van Leest \ HRD-adviseur zorgorganisatie Laurens

De huiskamerbegeleiders spelen volgens de HRD-adviseur een zeer belangrijke rol binnen de organisatie en daarom is het van groot belang dat zij een goede training krijgen: ‘De huiskamerbegeleiders zien de cliënten de hele dag en kunnen met hun observaties betekenisvolle kennis opdoen. Wat zien zij gebeuren? Horen zij iets van familie of bekenden wat van toegevoegde waarde is voor het zorgdossier? De huiskamerbegeleiders leerden in de online training hoe zij dit soort informatie correct rapporteren en delen’.

Verdieping en vervolg
Hoewel de online lessen voor veel van de deelnemers een uitdaging waren, vaak omdat ze weinig ervaring hadden met computers en online les volgen, hebben 228 van hen uiteindelijk een certificaat behaald. Volgens Van Leest is het daarmee een mooi inwerkprogramma gebleken en krijgt zij positieve reacties van de deelnemers. ‘De toegevoegde waarde van de online training is dat het een mooi basispakket biedt aan (nieuwe) medewerkers, en hen triggert om zich verder te verdiepen. Veel van de deelnemers willen nu doorleren, bijvoorbeeld over ziektebeelden. Dat is natuurlijk een hele mooie uitkomst. Nu aan ons bij Laurens de taak om te kijken hoe wij dit gaan faciliteren', aldus Van Leest.

Bron: ActiZ


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 27 jan 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!