Met de opgedane kennis uit de orgaan- en ziektemodellen kunnen wetenschappers in de toekomst onder andere nieuwe geneesmiddelen testen en ontwikkelen

Onderzoekers van de Universitair Medische Centra in Leiden, Utrecht en Rotterdam, gezamenlijk verbonden aan het ‘Institute for human organ and Disease Model Technologies (hDMT)’, gaan met behulp van menselijke stamcellen nieuwe orgaan- en ziektemodellen ontwikkelen. Hiermee kan in de toekomst veel beter worden ingeschat hoe het menselijk lichaam reageert op behandelingen.

Onder leiding van hoofdonderzoeker Christine Mummery van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Janny van den Eijnden-van Raaij (managing director hDMT), heeft het hDMT-samenwerkingsverband een subsidie van bijna 13,5 miljoen euro gekregen uit de Nationale Roadmap Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met het geld wordt onder de naam hDMT INFRA StemCells een state-of-the-art landelijke infrastructuur opgezet. Binnen deze infrastructuur kunnen onderzoekers uit heel Nederland (en daarbuiten) hulp krijgen bij het opzetten en uitvoeren van hun op stamcellen gebaseerde onderzoek.

Menselijke stamcellen combineren in één ziektemodel
Momenteel bestaan er twee typen menselijke stamcellen: adult stem cells (ASC’s) en human-induced pluripotent stem cells (hiPSCs). Beide typen hebben zowel sterktes als tekortkomingen. De zwaktes kunnen volgens de onderzoekers worden verholpen door beide stamceltypen met elkaar te combineren. “Dit maakt het mogelijk om nieuwe en betere orgaan- en ziektemodellen te ontwikkelen, die de pathologie en fysiologie van het menselijk lichaam nauwkeurig kunnen nabootsen” aldus hoofdonderzoeker Mummery.

Toegankelijke stamcelinfrastructuur
Dankzij de NWO-bijdrage en de samenwerking tussen de UMC’s en hDMT is het voor het eerst mogelijk om hiPSCs en ASC’s op grote schaal in één enkel ziektemodel te combineren, zonder immuunbarrières. Volgens Van den Eijnden-van Raaij moet hDMT INFRA StemCells als nationale infrastructuur onderzoekers gaan helpen de combinatie van deze twee stamceltypen mogelijk te maken. “Het bijzondere van de infrastructuur, die gecoördineerd wordt door hDMT, is dat deze de hiervoor noodzakelijke expertise en (stamcel)faciliteiten van de deelnemende organisaties breed beschikbaar maakt voor gebruikers van zowel universiteiten als industrie”.

Joost Gribnau (Erasmus MC): “Eén van de hoofddoelen van hDMT INFRA StemCells is om door standaardisatie met behulp van robotica en automatisering de betrouwbaarheid van stamcelmodellen nog verder te verhogen. Daarnaast zal er ook voorzien worden in (hands-on) trainingen voor verschillende doelgroepen”.

Gepersonaliseerde ziektebehandelingen
Met de opgedane kennis uit de orgaan- en ziektemodellen kunnen wetenschappers in de toekomst onder andere nieuwe geneesmiddelen testen en ontwikkelen. Ook kunnen de modellen bijdragen aan ontwikkelingen op het gebied van (gepersonaliseerde) ziektebehandelingen. Daarbij is meer kennis over de werking van mechanismen in het menselijk lichaam belangrijk. In plaats van het behandelen van symptomen, kunnen met die informatie onderliggende oorzaken bij ziekten juist gerichter worden aangepakt.

Hoogleraar Jeffrey Beekman (UMC Utrecht): “Deze nieuwe infrastructuur maakt het mogelijk om veel efficiënter te zoeken naar medicijnen die aangrijpen op de onderliggende oorzaken van ziekten, maar maakt het ook mogelijk om te testen bij wie zulke medicijnen wel of niet werken nog voordat iemand wordt behandeld.”

Bron: LUMC


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 20 feb 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!