Robotchirurgie is vaak minder invasief in vergelijking met traditionele chirurgie

Hoogleraar Robotchirurgie Jelle Ruurda en arts-onderzoeker Robin den Boer van het UMC Utrecht gaan AI-waarschuwingssystemen ontwikkelen voor robotchirurgie. Deze systemen waarschuwen de chirurg als er potentieel gevaarlijke bewegingen gemaakt worden tijdens een operatie. Bijvoorbeeld als zij te dicht in de buurt van vitale organen komen. Zij doen dit met een nieuwe NWO-beurs van 700.000 euro en samen met Natasha Alechina van de Universiteit Utrecht.

Robotchirurgie is vaak minder invasief in vergelijking met traditionele chirurgie. Het vereist wel een aanzienlijke training om een bekwaam en een ervaren robotchirurg te worden. Zelfs ervaren chirurgen maken soms fouten, die kunnen leiden tot levensbedreigende complicaties bij de patiënt. De hoge mate van vergroting door de camera’s tijdens een operatie, kan leiden tot verlies van context. Chirurgische oriëntatie is daarbij een flinke uitdaging. Het systeem dat Ruurda en Den Boer nu willen ontwikkelen, zal 'over de schouder van de chirurg meekijken' tijdens een operatie. Het systeem waarschuwt als de chirurg op het punt staat een fout te maken. 

De robotchirurg krijgt nu ook nog geen goede feedback van de hoeveelheid druk die de robotmanipulatoren op het lichaam van de patiënt uitoefenen. Of van hoe snel of hoe gelijkmatig de robot beweegt. Ruurda en Den Boer willen een systeem ontwikkelen dat de chirurg waarschuwt als zij dichtbij delen van het lichaam komen die niet bij de operatie horen. Maar ook als de chirurg te snel (of te langzaam, wat een teken van vermoeidheid kan zijn) beweegt tijdens een operatie. Een dergelijk systeem zou bijzonder waardevol zijn voor minder ervaren chirurgen of chirurgen in opleiding bij het aanleren van een nieuwe chirurgische procedure.

Bron: UMC Utrecht


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 12 mrt 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!