Onderzoekers tonen aan dat gebruik van heparine geen invloed heeft op het verloop van de zwangerschap

Het gebruik van een antistollingsmiddel door zwangere vrouwen met een erfelijke verhoogde stollingsneiging leidt niet tot minder miskramen. Dat blijkt uit een studie van onderzoekers van Radboudumc, Amsterdam UMC en Warwick University. Dagelijkse toediening van injecties met het antistollingsmiddel heparine geeft geen betere zwangerschapsuitkomsten. Mede vanwege de bijwerkingen van heparine adviseren de onderzoekers direct te stoppen met het voorschrijven van deze middelen om miskramen te voorkomen. De studie is op 1 juni gepubliceerd in The Lancet.

De AlIFE2-studie is een internationaal onderzoek, opgezet door onderzoeker en gynaecoloog Mariëtte Goddijn (Amsterdam UMC) en internist Saskia Middeldorp (destijds Amsterdam UMC, nu Radboudumc). De studie is uitgevoerd in samenwerking met ziekenhuizen in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, België, de Verenigde Staten en Slovenië.

Vrouwen die twee of meer miskramen hadden gehad én een erfelijke stollingsneiging (trombofilie genoemd) hadden, konden hieraan meedoen. Een loting bepaalde of zij een antistollingsmiddel (LMWH, een vorm van heparine) gingen gebruiken of niet. Mariëtte Goddijn: 'Vrouwen met een verhoogde stollingsneiging krijgen iets vaker een miskraam. Nu blijkt dat het voorschrijven van heparine hierbij niet helpt. Behandelrichtlijnen moeten worden aangepast.'

Ontraden
De onderzoekers tonen aan dat gebruik van heparine geen invloed heeft op het verloop van de zwangerschap. Het percentage levendgeboren baby’s was in beide studiegroepen vrijwel gelijk: 71,6% in de groep die het antistollingsmedicijn gebruikte en 70,9% in de groep met standaard zorg. Antistollingsmiddelen worden nu nog wereldwijd bij deze vrouwen voorgeschreven. Saskia Middeldorp: 'Nu we de uitkomst van deze studie weten, kan dat worden ontraden. Dit voorkomt onnodige behandeling: vrouwen hoeven zichzelf niet meer langdurig dagelijks te injecteren.'

Grote besparingen
Ook hoeven vrouwen die meerdere miskramen hebben gehad, zich niet meer te laten testen op erfelijke trombofilie. Dit leidt niet alleen tot grote besparingen in de kosten van diagnostiek en behandeling van vrouwen met herhaalde miskramen. Ook vanwege de bekende bijwerkingen van heparine zoals blauwe plekken en allergische huidreacties adviseren de onderzoekers direct te stoppen met het voorschrijven van deze middelen om miskramen te voorkomen.

Geruststellend
De bevindingen van de studie kunnen geruststellend zijn voor vrouwen met erfelijke trombofilie die meerdere miskramen hebben meegemaakt. Middeldorp: 'Ons onderzoek toont aan dat met standaard zwangerschapszorg iets meer dan 70% van deze vrouwen een levendgeboren kind krijgt. Dat percentage was hetzelfde na heparine gebruik bij deze groep vrouwen. Dure testen en belastend medicijngebruik behoren dus tot het verleden.'

Bron: Radboudumc


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Radboudumc
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Antistollingsmedicijn kan miskraam niet voorkomen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 04 juni 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!