Samenwerking Radboudumc, Erasmus MC, Havenziekenhuis, Instituto de Medicina Molecular Lisboa en PATH

 

Het Radboudumc gaat met het Erasmus MC en het Havenziekenhuis bij gezonde vrijwilligers genetisch gemodificeerde knaagdiermalaria als vaccin testen. Het vaccin bestaat uit een malariaparasiet die voorkomt bij de muis, waaraan een specifiek gen is toegevoegd dat bescherming tegen malaria bij de mens moet opwekken. De eerste drie vrijwilligers kregen het vaccin dinsdag 6 juni toegediend.

Naar schatting een half miljoen mensen overleed in 2015 aan malaria. Het merendeel van de slachtoffers bestaat uit jonge Afrikaanse kinderen. Een effectief vaccin dat bescherming biedt tegen deze ernstige infectieziekte is daarom zeer gewenst.

Ingebouwd gen
In het Havenziekenhuis start op 6 juni 2017 een klinisch onderzoek met een genetisch gemodificeerd malariavaccin in samenwerking met het Radboudumc en het Erasmus MC. Het vaccin is gebaseerd op een malariaparasiet (Plasmodium berghei) die voorkomt bij de muis, maar bij de mens niet tot ziekte leidt. Klinisch leider van het onderzoek Perry van Genderen: “In deze parasiet is een kenmerkend gen van de menselijke malariaparasiet - Plasmodium falciparum - ingebouwd. Het geproduceerde eiwit moet bij de mens tot effectieve bescherming tegen malaria leiden.”

Effectieve bescherming?
Het vaccin, ontwikkeld door het Instituto de Medicina Molecular Lisboa (iMM Lisboa) in Portugal met financiële steun van PATH Malaria Vaccine Initiative (MVI), wordt eerst getest op veiligheid en vervolgens op werkzaamheid. Robert Sauerwein, die het geheel coördineert: “Als er bescherming optreedt, dan willen we ook proberen vast te stellen hoe lang die bescherming standhoudt.”

Samenwerking
Het Radboudumc heeft een traditie in het testen van medicijnen en vaccins tegen malaria bij menselijke vrijwilligers. In dit project wordt samengewerkt met het Erasmus MC en het Havenziekenhuis, waar een deel van de vaccintests wordt uitgevoerd.

Bron: RadboudUMC


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 19 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!