In Nederland krijgen ongeveer 1.550 mensen per jaar de diagnose maagkanker

Een groot consortium onder leiding van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) onderzoekt de betrouwbaarheid van een nieuwe methode om uitzaaiingen van maagkanker op te sporen, die minder belastend is voor de patiënt. Zij ontvangt hiervoor ruim 1,4 miljoen euro subsidie van KWF Kankerbestrijding. Om uitzaaiingen van maagkanker op te sporen, is nu nog vaak een operatie nodig.

Uitzaaiingen opsporen
In Nederland krijgen ongeveer 1.550 mensen per jaar de diagnose maagkanker. Patiënten met lokaal gevorderde maagkanker krijgen verschillende onderzoeken, waaronder een gastroscopie, een CT-scan, een FDG-PET/CT-scan (de zogenaamde suikerscan) en een (diagnostische) kijkoperatie. Deze zijn bedoeld om uitzaaiingen op te sporen.

Risico’s
Hoogleraar radiologie Lioe-Fee de Geus-Oei: “De CT- en de suikerscan missen echter vaak uitzaaiingen, vooral van tumoren met een laag suikerverbruik. Met de kijkoperatie kunnen we klompjes kankercellen, die los in het slijmvlies van de buikholte zitten, opsporen. Het nadeel is echter, dat deze ingreep risico’s geeft op complicaties en op verspreiding van kankercellen. Daarnaast kan deze methode geen uitzaaiingen buiten de buikholte opsporen. Er is daarom behoefte aan een betrouwbare, niet-chirurgische diagnostische methode, die alle uitzaaiingen in het gehele lichaam kan opsporen,”

Recente ontdekking FAPI-moleculen
Er zijn recentelijk (FAPI) moleculen ontdekt, die gebruikmaken van een eiwit dat alleen in kankercellen en niet in gezonde cellen voorkomt. We onderzoeken of we met behulp van deze moleculen en een PET-scanner lokaal gevorderde maagkanker betrouwbaar op kunnen sporen, zonder dat er een chirurgische ingreep nodig is. Ook onderzoeken we of deze scan minder belastend is voor patiënten. Ongeveer 250 patiënten met lokaal gevorderde maagkanker die geschikt zijn voor een operatie kunnen deelnemen aan dit onderzoek.”

Verwachting uitkomsten
De verwachting is dat FAPI-PET/CT het aantal diagnostische kijkoperaties en het aantal niet-zinvolle maagoperaties aanzienlijk zal verminderen. De Geus-Oei: “Hopelijk leidt dit tot minder belasting voor de patiënt, optimalisering van het behandeltraject met een betere uitkomst, een betere kwaliteit van leven en een kostenbesparing in de gezondheidszorg.”

Lees hier het persbericht van KWF Kankerbestrijding.

Bron: LUMC


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: LUMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Onderzoek naar minder belastende methode om uitzaaiingen maagkanker op te sporen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 09 aug 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!