Voor het project ontvangen de onderzoekers 6,9 miljoen euro subsidie van de Europese Commissie als onderdeel van het Horizon Europe programma

Parasitaire worminfecties veroorzaken wereldwijd grote gezondheidsproblemen in honderden miljoenen mensen. Toch zijn er geen vaccins beschikbaar die de infecties kunnen voorkomen. Daar wil een groep van internationale onderzoekers, geleid door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), verandering in brengen.

Onderzoek naar vaccins tegen parasitaire wormen (ook wel helminthen genoemd) is nog erg beperkt. Aan de hand van studies met vrijwilligers, die op een controleerde en veilige manier werden blootgesteld aan helminthen, weten wetenschappers eigenlijk pas net iets over hoe de immuunreactie van mensen tegen wormen werkt. Deze opgedane kennis willen de onderzoekers nu ook gaan toepassen op het ontwikkelen van vaccins. Om dat te doen, zullen zij gebruik maken van de nieuwste methoden, zoals de mRNA-technologie die ook voor sommige coronavaccins is gebruikt.

Besmetting vindt plaats na huidcontact met larven
De focus van het project, genaamd WORMVACS2.0, zal liggen op infecties met mijnwormen en schistosomen. Volgens de laatste schattingen zijn er 500 tot 800 miljoen mensen geïnfecteerd met mijnwormen en ongeveer 250 miljoen met schistosomen. De infecties komen vooral voor in tropische en subtropische gebieden.

Besmetting met mijnwormen vindt plaats als de huid van mensen in contact komt met larven die in de grond zitten. De worpjes nestelen zich daarna in de darmen. Ook schistosomen dringen binnen via de huid, maar dan na contact met larven die in zoet water leven, uitgescheiden door zoetwaterslakken. De parasieten dringen de huid binnen en de wormen nestelen zich in de bloedbaan.

Ernstige ontstekingen en schade aan organen
De infecties leiden tot algemene gezondheidsklachten en verzwakking. Vooral schistosomen kunnen ernstige ontstekingen en schade aan organen, zoals de lever veroorzaken. Behandeling van de wormeninfecties met medicijnen is mogelijk, maar omdat die geen effectieve immuunreacties opwekken, raken mensen in gebieden waar de parasieten voorkomen doorlopend opnieuw besmet. Vaccins kunnen helpen die cyclus te doorbreken.

'Vaccins nodig om verwoestende ziekten te bestrijden'
Aan het project werken onderzoekers van meerdere instituten uit Europa, de Verenigde Staten, Afrika en Australië samen. LUMC-hoogleraar Cornelis Hokke is coördinator van het consortium: "Helminth-infecties veroorzaken wereldwijd grote gezondheidsproblemen. Vaccins zullen een cruciale toevoeging zijn aan onze gereedschapskist om deze verwoestende ziekten te bestrijden en te voorkomen."

Voor het project ontvangen de onderzoekers 6,9 miljoen euro subsidie van de Europese Commissie als onderdeel van het Horizon Europe programma. Kijk voor meer informatie op wormvacs.org.

Bron: LUMC


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: LUMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: vaccin tegen parasitaire wormen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 06 nov 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!