Van de Sande gaat een nieuw medicijn voor mycetoma ontwikkelen, een tropische infectieziekte die door bacteriën of schimmels veroorzaakt wordt

Dr. ing. Wendy van de Sande, associate professor Medische Microbiologie en Infectieziekten aan het Erasmus MC, ontvangt een Vici-beurs van ZonMw voor haar onderzoek naar de tropische infectieziekte mycetoma. Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland en is gericht op gevorderde onderzoekers.

Van de Sande gaat een nieuw medicijn voor mycetoma ontwikkelen, een tropische infectieziekte die door bacteriën of schimmels veroorzaakt wordt. Dit doet ze niet via de klassieke manier binnen de farmaceutische industrie maar met behulp van open science, waardoor iedereen kan helpen bij het vinden van een nieuw medicijn.

Mycetoma wordt ook wel maduravoet genoemd, omdat het in de meeste gevallen tumorachtige gezwellen op de voet veroorzaakt, waardoor patiënten niet goed meer kunnen lopen en ernstig gehinderd worden in hun dagelijkse bezigheden. In sommige dorpjes in Soedan, Senegal, India en Mexico komt mycetoma voor bij op 1 op de 1.000 inwoners.

Bacteriële mycetoma wordt behandeld met een combinatie van antibiotica, waarmee meer dan 90 procent van de patiënten geneest. Schimmelmycetoma wordt behandeld met anti-schimmelmiddelen en een operatie. In veel gevallen is een amputatie noodzakelijk.

Bron: Erasmus MC


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / David Drexhage
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Vici-beurs voor microbioloog Wendy van de Sande
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 29 feb 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!