Late of verkeerde diagnose van chronisch compartimentsyndroom bij sporters leidt vaak tot gedwongen beëindiging van sport

 

Onvoldoende kennis over het ‘chronisch compartimentsyndroom’ bij artsen en fysiotherapeuten leidt vaak tot grote vertraging of het verkeerd stellen van de juiste diagnose. Sporters met deze spieraandoening lopen hierdoor gemiddeld drie jaar rond met pijnklachten voordat zij worden behandeld. Dit terwijl de aandoening met een relatief eenvoudige ingreep kan worden verholpen. Dit blijkt uit promotieonderzoek van chirurg i.o. Michiel Winkes in Máxima Medisch Centrum.

Jonge sporters kunnen na verloop van tijd last van pijn in de onderbeen- of onderarmspieren door een zogenaamd ‘ chronisch compartimentsyndroom’ krijgen. Een verhoogde spierdruk leidt dan tot pijn en kramp in het betreffende ledemaat. “Deze aandoening is met een relatief eenvoudige operatie goed te behandelen. Hierbij wordt een spleet in het strakke vlies rondom de spier gemaakt. Onder huisartsen, medisch specialisten, fysiotherapeuten en ook sporters zelf blijkt de aandoening echter vaak nog onbekend terrein”, aldus Michiel Winkes.

Lange doctor’s delay
“Door ontbrekende kennis wordt de aandoening vaak niet herkend. Gemiddeld lopen patiënten ruim drie jaar rond met pijnklachten voor de definitieve diagnose gesteld wordt.” Tijdens deze zogenaamde ‘doctor’s delay’ worden vaak zonder succes verschillende behandelingen uitgeprobeerd. Ruim de helft van deze patiëntgroep, bestaande uit onder andere jonge voetballers, atleten, militairen en motocrossers, gaf in Winkes’ onderzoek aan door de ernst van de klachten gedwongen te zijn om te stoppen met hun sport.

Matig behandelresultaat
Máxima Medisch Centrum heeft landelijke bekendheid als behandelcentrum voor patiënten met inspanningsgebonden pijnklachten aan onderbeen- of onderarmspieren. Winkes voerde onderzoek uit onder 250 patiënten die in MMC jaarlijks gezien worden voor een spierdrukmeting en eventuele operatie. Het onderzoek vond plaats onder begeleiding van co-promotores chirurg dr. Marc Scheltinga en sportarts dr. Adwin Hoogeveen. Naast de effectiviteit van een drukmeting onderzocht Winkes ook het effect van de operatie. “De behandeltechnieken bij deze aandoening blijken in Nederland zeer divers. Dit draagt bij aan wisselende en matige behandelresultaten. Meer bekendheid kan zorgen voor een snellere behandeling en voorkomt dat sporters moeten stoppen met hun favoriete sport.”

Bron: MMC


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 14 jun 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!