Patiënten met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten hebben veel baat bij een aanpassing van hun leefstijl.

In het Healthy Heart-project onderzoekt het LUMC samen met huisartsen die zijn aangesloten bij Eerstelijns Zorggroep Haaglanden (ELZHA), het effect van een nieuw leefstijlprogramma. Leefstijlcoaches spelen daarbij een belangrijke rol. Op 20 april was de kick-off bijeenkomst in Den Haag.

Hart- en vaatziekten komen steeds vaker voor en een gezonde leefstijl is de beste manier om ze te voorkomen. Maar ondanks de inzet van bijvoorbeeld diëtisten en antirook-programma’s, blijkt het in de praktijk lastig om blijvend van leefstijl te veranderen. In het Healthy Heart-project onderzoekt het LUMC een nieuwe leefstijlinterventie in groepsverband, die huisartsen kunnen inzetten: in de eigen wijk, dichtbij huis en rekening houdend met de mogelijkheden van de deelnemers. Promovendus Sanne Verkleij van het Healthy Heart-onderzoek: “Onze onderzoeksvraag is afkomstig van huisartsen aangesloten bij ELZHA. Zij worden geconfronteerd met veel patiënten met een ongezonde leefstijl, met als gevolg een verhoogde bloeddruk en blijvende schade aan hart en vaten. De huisartsen willen graag meer aan preventie doen. Het is belangrijk dat goed onderzocht wordt welke interventies werken en hoe je een programma het beste implementeert.”

Patiënten aanmelden

Kaderhuisarts Erik van Duin, één van de sprekers tijdens de kick-off, ziet in zijn praktijk veel patiënten met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten: “Ik vind het belangrijk dat huisartsen zich achter dit onderzoek scharen en hun patiënten aanmelden. Iedereen heeft een beeld bij een gezonde leefstijl, maar de weg ernaartoe is weerbarstig. Het Healthy Heart-project kan ons handvatten geven voor de praktijk. Het is goed om te zien dat bij de kick-off zoveel enthousiaste huisartsen en praktijkondersteuners aanwezig waren.”

1600 patiënten

De onderzoekers willen in de komende maanden 1600 patiënten includeren. Het programma bestaat uit zeven groepsbijeenkomsten en drie individuele gesprekken met een leefstijlcoach. Alle deelnemers stellen concrete persoonlijke doelen. De resultaten van het nieuwe leefstijlprogramma worden vergeleken met de gebruikelijke zorg van de praktijkondersteuner. Gedurende het programma komen alle facetten van een gezonde leefstijl aan bod: voeding, bewegen, maar ook omgaan met stress en ontspanning. Van Duin: “Dat laatste facet ontbreekt vaak in de huidige aanpak. Terwijl het bijna onmogelijk is om te werken aan je leefstijl als je teveel aan je hoofd hebt.” Na afloop van het leefstijlprogramma koppelt de leefstijlcoach terug met de praktijkondersteuner van de huisarts. Die houdt op de lange termijn de vinger aan de pols.

LUMC-Campus Den Haag

Het Healthy Heart-project is ontstaan uit de samenwerking tussen zorggroep ELZHA, waar de huisartsen bij zijn aangesloten, en de afdeling Public health en Eerstelijnsgeneeskunde (PHEG) van het LUMC. Het maakt onderdeel uit van de LUMC-Campus Den Haag. Verkleij: “Ons project past goed in het doel van de campus om de gezondheidsverschillen in de Haagse wijken te verkleinen.”

Healthy Heart krijgt subsidie van ZonMW. Zorgverzekeraar CZ betaalt de leefstijlcoaches. Verkleij: “Als Healthy Heart een succes wordt, dan wil CZ ervoor pleiten het programma op te nemen in het basispakket van de zorgverzekering.” Ook expertisecentrum Pharos en de Hart&Vaatgroep zijn bij het onderzoek betrokken.

Bron: LUMC


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 28 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!