De hoeveelheid nitraat in grondwater in gebieden voor drinkwaterwinning – de grondwaterbeschermingsgebieden – neemt af. Toch werd de drinkwaternorm voor nitraat in de periode 2010-2014 in een kwart van de gebieden overschreden. Dit blijkt uit berekeningen van RIVM en Alterra.

Door het huidige mestbeleid verbetert de kwaliteit van het bovenste grondwater in de toekomst. Berekend is dat bij voortzetting van het huidige beleid in 2030 in nog 7 procent van de grondwaterbeschermingsgebieden het bovenste grondwater niet zal voldoen aan de nitraatnorm van 50 milligram per liter. Naar verwachting heeft driekwart van de gebieden in 2030 een nitraatconcentratie hoger dan 25 milligram per liter. Dit is de doelstelling die veel drinkwaterbedrijven hanteren.

De resultaten geven een indicatie van de omvang van de problematiek in de grondwaterbeschermingsgebieden. Deze informatie helpt bij het kiezen van maatregelen, hetzij landelijk hetzij lokaal, om te komen tot een duurzame drinkwaterwinning. Vanwege de lokale verschillen is het van belang de situatie ook per winning te onderzoeken.

De resultaten van dit rapport zijn bouwstenen van het gelijktijdig verschenen rapport van het PBL waarin ook opties voor nieuwe maatregelen worden gegeven.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Datum: 28 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!