KWF Kankerbestrijding kent 26,2 miljoen euro toe aan 52 nieuwe oncologische onderzoeksprojecten, uit te voeren door 13 verschillende onderzoeksinstituten in Nederland.

De toegekende bedragen in deze eerste financieringsronde van 2017 variëren van bijna 150.000 euro voor een eerste haalbaarheidsonderzoek naar een nieuwe behandelmethode, tot ruim 1,6 miljoen euro voor een grootschalige internationale studie naar darmkanker. De onderzoeksprojecten zijn geselecteerd op basis van hun wetenschappelijke kwaliteit, haalbaarheid en relevantie, en gaan binnen zes maanden van start.

KWF-directeur Michel Rudolphie wijst erop dat deze onderzoeken mogelijk zijn gemaakt door de donateurs van KWF: “Sinds de oprichting van KWF in 1949 is de 5-jaarsoverleving gestegen van 25% toen naar 62% anno nu. Een goede stijging, maar het geeft aan dat er in het belang van de patiënt nog een flinke wereld te winnen valt. Wetenschappelijk onderzoek is daarbij cruciaal. Dankzij de inzet van heel veel vrijwilligers en door de donaties van publiek en bedrijfsleven kunnen er nu weer 52 toponderzoeken starten. Daar ben ik trots op. Zo brengen we samen de dag dichterbij dat niemand meer hoeft te sterven aan kanker.”

Van laboratorium naar patiënt
De gehonoreerde projecten bestrijken de gehele breedte van de kankerbestrijding: verbeterde diagnostiek, verfijning van operatie- en bestralingstechnieken, nieuwe toepassingen van immunotherapie en betere nazorg komen aan bod. Fundamenteel onderzoek (20 gehonoreerde projecten, bijna 10 miljoen euro) is essentieel voor het verkrijgen van nieuwe inzichten in het ontstaan van kanker. De andere 32 toegekende onderzoeksprojecten zijn gericht op het doorvertalen van fundamentele inzichten naar toepassingen die gericht zijn op de patiënt. Dit type projecten brengt uitkomsten dus naar de dagelijkse (behandel)praktijk.


In veel projecten staat de vraag centraal of het mogelijk is om vooraf te voorspellen of de patiënt baat zal hebben bij een bepaalde behandeling. Dit is belangrijk om de patiënt een behandeling op maat te kunnen bieden en om overbehandeling te voorkomen. Een mooi voorbeeld daarvan is het onderzoek van professor Carl Figdor. Aan het Radboudumc onderzoekt hij of het mogelijk is om de effectiviteit van immunotherapie (waarbij het afweersysteem kankercellen kan opsporen en bestrijden) bij iedere patiënt al vooraf te bepalen.

Alpe d’HuZes & Pink Ribbon
Een borstkankerproject zal worden gefinancierd uit het nieuwe gezamenlijke Pink Ribbon/KWF-fonds. Het betreft de eerste gezamenlijke financieringsronde sinds Pink Ribbon en KWF eind 2016 hun krachten bundelden.

Al langer bestaat de samenwerking met de Alpe d’HuZes. Uit de opbrengsten van dit evenement zijn in deze nu bekendgemaakte financieringsronde 15 projecten gefinancierd, waaronder 6 Bas Mulder Awards (Young Investigator Grants) en 8 Unieke Hoogrisicoprojecten voor baanbrekende onderzoeksideeën. Zo gaat dr. Raphaële van Litsenburg (VUmc) onderzoeken of het mogelijk is om slapeloosheid bij overlevers van kinderkanker te behandelen. Dit probleem treedt bij ongeveer een kwart van de patiënten op als langetermijn effect.

Later in 2017 volgen nog twee KWF financieringsrondes.

Waarom is kankeronderzoek zo duur?
Voordat KWF overgaat tot financiering van een onderzoeksproject, doorloopt een ingediend projectvoorstel een zorgvuldig beoordelingsproces. Dit is een animatievideo waarin wordt verteld hoe kankeronderzoek in z'n werk gaat en waarom het veel geld kost:

https://www.youtube.com/watch?v=cHxgaUZFneQ

Bron: KWF


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 04 okt 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!