(advertentie)

KWF Kankerbestrijding kent 26,2 miljoen euro toe aan 52 nieuwe oncologische onderzoeksprojecten, uit te voeren door 13 verschillende onderzoeksinstituten in Nederland.

De toegekende bedragen in deze eerste financieringsronde van 2017 variëren van bijna 150.000 euro voor een eerste haalbaarheidsonderzoek naar een nieuwe behandelmethode, tot ruim 1,6 miljoen euro voor een grootschalige internationale studie naar darmkanker. De onderzoeksprojecten zijn geselecteerd op basis van hun wetenschappelijke kwaliteit, haalbaarheid en relevantie, en gaan binnen zes maanden van start.

KWF-directeur Michel Rudolphie wijst erop dat deze onderzoeken mogelijk zijn gemaakt door de donateurs van KWF: “Sinds de oprichting van KWF in 1949 is de 5-jaarsoverleving gestegen van 25% toen naar 62% anno nu. Een goede stijging, maar het geeft aan dat er in het belang van de patiënt nog een flinke wereld te winnen valt. Wetenschappelijk onderzoek is daarbij cruciaal. Dankzij de inzet van heel veel vrijwilligers en door de donaties van publiek en bedrijfsleven kunnen er nu weer 52 toponderzoeken starten. Daar ben ik trots op. Zo brengen we samen de dag dichterbij dat niemand meer hoeft te sterven aan kanker.”

Van laboratorium naar patiënt
De gehonoreerde projecten bestrijken de gehele breedte van de kankerbestrijding: verbeterde diagnostiek, verfijning van operatie- en bestralingstechnieken, nieuwe toepassingen van immunotherapie en betere nazorg komen aan bod. Fundamenteel onderzoek (20 gehonoreerde projecten, bijna 10 miljoen euro) is essentieel voor het verkrijgen van nieuwe inzichten in het ontstaan van kanker. De andere 32 toegekende onderzoeksprojecten zijn gericht op het doorvertalen van fundamentele inzichten naar toepassingen die gericht zijn op de patiënt. Dit type projecten brengt uitkomsten dus naar de dagelijkse (behandel)praktijk.


In veel projecten staat de vraag centraal of het mogelijk is om vooraf te voorspellen of de patiënt baat zal hebben bij een bepaalde behandeling. Dit is belangrijk om de patiënt een behandeling op maat te kunnen bieden en om overbehandeling te voorkomen. Een mooi voorbeeld daarvan is het onderzoek van professor Carl Figdor. Aan het Radboudumc onderzoekt hij of het mogelijk is om de effectiviteit van immunotherapie (waarbij het afweersysteem kankercellen kan opsporen en bestrijden) bij iedere patiënt al vooraf te bepalen.

Alpe d’HuZes & Pink Ribbon
Een borstkankerproject zal worden gefinancierd uit het nieuwe gezamenlijke Pink Ribbon/KWF-fonds. Het betreft de eerste gezamenlijke financieringsronde sinds Pink Ribbon en KWF eind 2016 hun krachten bundelden.

Al langer bestaat de samenwerking met de Alpe d’HuZes. Uit de opbrengsten van dit evenement zijn in deze nu bekendgemaakte financieringsronde 15 projecten gefinancierd, waaronder 6 Bas Mulder Awards (Young Investigator Grants) en 8 Unieke Hoogrisicoprojecten voor baanbrekende onderzoeksideeën. Zo gaat dr. Raphaële van Litsenburg (VUmc) onderzoeken of het mogelijk is om slapeloosheid bij overlevers van kinderkanker te behandelen. Dit probleem treedt bij ongeveer een kwart van de patiënten op als langetermijn effect.

Later in 2017 volgen nog twee KWF financieringsrondes.

Waarom is kankeronderzoek zo duur?
Voordat KWF overgaat tot financiering van een onderzoeksproject, doorloopt een ingediend projectvoorstel een zorgvuldig beoordelingsproces. Dit is een animatievideo waarin wordt verteld hoe kankeronderzoek in z'n werk gaat en waarom het veel geld kost:

https://www.youtube.com/watch?v=cHxgaUZFneQ

Bron: KWF

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Datum: 2020-09-18

Relevante artikelen ...

Alpe d’HuZes heeft in 2019 bijna 12 miljoen euro opgehaald Door de opbrengst zijn 28 nieuwe onderzoeksprojecten mogelijk gemaakt Alpe d’HuZes heeft afgelopen jaar 11.948.177 euro opgebracht voor onderzoek naa... Wetenschap & onderwijs Thu, 05 Mar 2020, 07:32:06
Grote subsidie voor kankeronderzoek Erasmus MC heeft grote subsidie voor kankeronderzoek ontvangen van  de Josephine Nefkens Stichting Het Erasmus MC heeft een subsidie van 7,5 mil... Wetenschap & onderwijs Mon, 16 Sep 2019, 12:36:01
Kankeronderzoek krijgt van KWF Kankerbestrijding 25,5 miljoen euro KWF-directeur Fred Falkenburg heeft hoge verwachtingen van de nieuwe onderzoeksprojecten KWF Kankerbestrijding kent 25,5 miljoen euro toe aan 50 nieu... Wetenschap & onderwijs Tue, 02 Jul 2019, 13:24:29
1,3 miljoen euro voor kankeronderzoek in Maastricht De toekenningen zijn onderdeel van de nieuwste financieringsronde van KWF KWF Kankerbestrijding kent 1,37 miljoen euro toe aan kankeronderzoek in Maa... Wetenschap & onderwijs Tue, 18 Dec 2018, 21:32:21
4,88 miljoen euro voor nieuw kankeronderzoek Van de 4,88 miljoen euro die naar Nijmegen gaat is ruim 1,3 miljoen euro afkomstig uit de opbrengsten van Alpe d’HuZes. KWF Kankerbestrijding kent 4,... Wetenschap & onderwijs Sat, 16 Jun 2018, 18:46:34
Door MTB-app klinisch kankeronderzoek beter vindbaar Met de MTB-app, een initiatief van het AMC en het Radboudumc, zijn alle oncologische trials in Nederland volledig te doorzoeken. Artsen kunnen voor... Wetenschap & onderwijs Wed, 25 Apr 2018, 17:56:12