Quantib, dat met data dementie sneller kan diagnosticeren, heeft de Anthony Fokker Prijs voor start-ups gewonnen.

 

Oplossingen
De drie winnaars van de Nederlandse Data Science Prijzen zijn donderdag 8 juni in Haarlem bekendgemaakt. De prijzen gingen naar 'slimme oplossingen' tegen dementie (Quantib), verzekeringsfraude (Stef van den Elzen) en voor optimalisatie van energieverbruik voor glastuinders (AgroEnergy, CQM).

MRI-beelden
Quantib is een jong bedrijf van het Erasmus MC. Het wil de diagnose van neurologische ziekten verbeteren door analyse van MRI-beelden sneller, nauwkeuriger en goedkoper te maken. Software moet het mogelijk maken om hersenscans objectief en kwantitatief te analyseren en vergelijken met eerdere opnamen en met scans van andere patiënten. Dat kan uiteindelijk leiden tot een verbeterde diagnose van onder meer multiple sclerose en de ziekten van Alzheimer en Parkinson.

Detecteren
Rudolf Scholte, CEO Quantib, zei in zijn dankwoord: "Wij zijn erg blij met de erkenning die we krijgen met deze prijs. Machine learning, gebruik makend van grote hoeveelheden data, is een zeer belangrijke techniek die wij inzetten om ziektes als dementie vroeg te detecteren. Recent is ons eerste machine learning product voor dementie toegelaten op de Amerikaanse en Europese markt."

QuantibHodshon Huis
De Nederlandse Data Science Prijzen zijn een initiatief van de Koninklijke Hollandse Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) en de Big Data Alliance (BDA). De uitreiking vond plaats in het Hodshon Huis, dat sinds 1841 de zetel is van de KHMW.

Voortrekkers
Louise Gunning-Schepers, voorzitter KHMW: "Data science speelt een steeds grotere rol in onze samenleving. Daarom is het mooi om te zien dat Nederlandse bedrijven en onderzoekers een voortrekkersrol vervullen op dit vlak. Het hoge niveau van de winnaars is hier het bewijs van. Hoe uiteenlopend de winnaars ook zijn, ze tonen allen de grote economische en maatschappelijke relevantie van data science."

Naast de Anthony Fokker Prijs ontving Quantib een geldbedrag van €5.000.

Bron: Erasmus MC


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 24 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!