De MR CLEAN studie, een gezamenlijk onderzoek van neurologen en radiologen naar een nieuwe behandeling voor het acute herseninfarct, is op een internationaal congres in Kopenhagen in de prijzen gevallen.

Afgelopen weekend nam interventie-radioloog Wim van Zwam namens het onderzoeksteam de Award of Excellence and Innovation in Intervention Radiology in ontvangst. Eerder dit jaar ontving het team ook al de Wetenschaps- en Innovatieprijs 2017 van de Federatie Medisch Specialisten.

De MR CLEAN studie is een onderzoek naar een innovatieve techniek voor het behandelen van een acuut herseninfarct, ofwel een stolsel dat een bloedvat in het brein afsluit. Bij deze nieuwe methode wordt via een prik in de lies een dunne katheter in een bloedvat gebracht. Deze katheter wordt opgeschoven tot in de afgesloten slagader in de hersenen. Vervolgens wordt het stolsel via de katheter verwijderd. Dit in tegenstelling tot de klassieke methode, waarbij antistolling in de arm wordt ingespoten. Het nadeel hiervan is dat het medicijn kostbare tijd nodig heeft om op de plek van bestemming te komen. Via de katheter gaat die tijd niet verloren, waardoor de kans op overleving groter is en het risico op hersenschade door zuurstoftekort kleiner. De resultaten van de MR. CLEAN studie waren dusdanig positief dat de behandeling inmiddels ook in de basisverzekering is opgenomen.

Het onderzoek is uitgevoerd onder leiding van het Maastricht UMC+, ErasmusMC en AMC en zal in de toekomst nog verder worden voortgezet om de techniek verder te verfijnen en verbeteren. Tijdens het CIRSE 2017 congres nam dr. Wim van Zwam de prijs in ontvangt namens het onderzoeksteam. Deze meerdaagse internationale conferentie wordt jaarlijks bezocht door duizenden interventie-radiologen. "Het is dan ook een hele eer dat we deze waardering van onze collega's van over de hele wereld mogen ontvangen", zegt Van Zwam. "Een mooie stimulans om ons werk voort te zetten."

Bron: Maastricht UMC+


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 19 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!