Hier kunnen patiënten met hartaandoeningen zich in één dag(deel) laten onderzoeken op hun cognitieve klachten

Amsterdam UMC opent de eerste hart-breinkliniek in Nederland. Hier kunnen patiënten met hartaandoeningen zich in één dag(deel) laten onderzoeken op hun cognitieve klachten. Hartproblemen kunnen namelijk tot geheugenklachten leiden. Initiatiefnemer prof. dr. Majon Muller: “Het tijdig herkennen van de geheugenklachten bij hartpatiënten is heel belangrijk. Dan kun je eerder de juiste zorg geven. Deze klachten worden nu vaak te laat ontdekt.“

Onderzoek laat zien dat één op de vier mensen met hartfalen of een vernauwing in de halsslagader moeite heeft met hersentaken, zoals geheugentesten. De verwachting is dat het aantal hartpatiënten de komende jaren stijgt en zo ook deze cognitieve problemen zoals geheugenklachten. Hartpatiënten hebben vanwege deze problemen extra risico op verdere (lichamelijke en geestelijke) achteruitgang.

Werkwijze
De hart-breinkliniek is geen nieuw gebouw, maar een nieuwe werkwijze. In deze kliniek werken de cardioloog en internist ouderengeneeskunde/geriater samen om naar de hele mens met chronische hart- en vaatziekten te kijken. Deze samenwerking moet ervoor zorgen dat hartpatiënten sneller zorg krijgen bij bijvoorbeeld geheugenproblemen. Dat voorkomt dat hun klachten onnodig verergeren. “De zorg voor hart en hersenen is op dit moment te veel gescheiden”, legt Muller uit: “Ons hart, bloedvaten en hersenen zijn sterk met elkaar verbonden. Toch komen mensen met hartklachten terecht bij een cardioloog en mensen met cognitieve problemen bij een neuroloog, internist of geriater. Juist door beide specialismen in de diagnose te betrekken kunnen we tot een goede behandeling komen die ook werkt.”

Wat is het doel?
Het primaire doel van hart-breinkliniek is om de kwaliteit van leven van hartpatiënten te vergroten. Patiënten krijgen hier eerder de juiste hulp en zorg voor hun cognitieve problemen. Ook wordt verdere achteruitgang van hun hart en de hersenen zoveel mogelijk voorkomen. Als mensen bijvoorbeeld eerder medicijnen krijgen. kunnen soms ernstige complicaties en ziekenhuisopnames worden voorkomen. En dat scheelt natuurlijk

Onderzoek
De eerste hart-breinkliniek is onderdeel van een groter project waarin een team wetenschappers met steun van de Hartstichting de relatie verstoringen in de bloeddoorstroming en geheugenproblemen onderzoekt. Er is nog veel onbekend over deze relatie. Zo weten we bijvoorbeeld nog niet welke hartpatiënt cognitieve problemen zal krijgen. Onderzoek is nodig om de kennis hierover te vergroten om zo in de toekomst zorg op maat voor deze patiënten te kunnen bieden.