We weten nog veel te weinig van de gevolgen van de coronapandemie voor kinderen

Experts maken zich zorgen over de psychische gevolgen van de coronapandemie voor kinderen en jongeren. Met een subsidie van ZonMW gaat een multidisciplinair team van deskundigen én kinderen onderzoek doen. Kinderen ervaren lichamelijk gezien weinig tot geen negatieve gevolgen van de coronapandemie, maar de mentale en psychische gezondheid van hen is wel in het geding. Want hoe gaan ze om met bijvoorbeeld de sociale beperkingen van een lockdown?

“We weten nog veel te weinig van de gevolgen van de coronapandemie voor kinderen. Maar het is heel belangrijk om eventuele risico’s en problemen te signaleren, zodat we jongeren die in de knel komen door een lockdown en andere maatregelen kunnen helpen”, aldus Arne Popma, hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie van Amsterdam UMC.

Samenwerking
Met een ZonMw-subsidie van € 500.000,- kan de huidige situatie in kaart gebracht worden. Vier grote academische kinder- en jeugdpsychiatrie centra (Amsterdam, Leiden, Nijmegen en Groningen), twintig jeugdzorgcentra zullen samen de effecten op korte en lange termijn van de coronapandemie onderzoeken. Ook twee grote langlopende populatiestudies (Nederlands Tweelingenregister (NTR) en KLIK: Kwaliteit van Leven in Kaart, over psychosociaal functioneren en symptomen van kinderen die zijn behandeld in een ziekenhuis) én jongeren zelf dragen bij aan dit onderzoek.

Tinca Polderman (projectleider DREAMS), leidt het project vanuit het Emma Kinderziekenhuis van Amsterdam UMC: ”De recente lancering van het DREAMS cohort, waarin data van vier psychiatrische centra worden samengebracht, én de samenwerking met de jeugdzorgcentra, zorgt ervoor dat we ons kunnen richten op kinderen uit heel Nederland.” Deze coronapandemie is een nieuwe situatie voor kinderen en jongeren. Deze subsidie van ZonMw biedt een mooie kans om de huidige situatie, na de eerste coronagolf en intelligente lockdown, te inventariseren.

Met jongeren samen
“Vooral voor kinderen en adolescenten met bestaande sociale, psychologische en/ of psychiatrische problemen is dit belangrijk onderzoek. We maken ons zorgen over de negatieve effecten, maar we krijgen ook signalen dat bij deze groep kinderen de mentale problemen, als angst en woede soms lijken te verminderen. Met deze studie kunnen we cijfers dwars door de verschillende jeugdsectoren heen verzamelen. En we gaan zowel de vragen als resultaten met jongeren samen uitwerken. Als er één groep is die kan meedenken over oplossingen, dan zijn het de jongeren zélf. Zij worden nog veel te weinig gehoord.”

De kracht van dit project zit hem in de samenwerkingen tussen de kinder- en jeugdpsychiatrie, jeugdzorg en grote langlopende populatiestudies. Meike Bartels, hoogleraar Genetica en Welbevinden aan de VU , benadrukt dat Het Nederlands Tweelingen Register de ontwikkeling van kinderen in Nederland al meer dan 35 jaar volgt. “Zodoende kunnen deze data een goed beeld geven van mogelijke veranderingen in mentale gezondheid en welbevinden van Nederlandse kinderen voor, tijdens, en na de coronacrisis.”

Het onderzoek gaat half oktober van start. In de loop van volgend jaar worden de eerste resultaten verwacht.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Amsterdam UMC / Nicole de Haan
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Amsterdam UMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Onderzoek naar gevolgen coronapandemie voor kinderen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 06 okt 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!