Nederlanders leven langer maar dat gaat gepaard met een matige of zelfs slechte lichamelijke gezondheid

Dat meer Nederlanders een hoge leeftijd bereiken, wisten we al. Maar dat deze extra levensjaren veelal gepaard gaan met een matige of zelfs slechte lichamelijke gezondheid, is minder bekend. En voor het eerst blijkt uit ouderenonderzoek LASA (samenwerking Amsterdam UMC en de VU) dat het aantal jaren in goede cognitieve gezondheid wél stijgt onder Nederlandse 65-plussers, vooral onder vrouwen. Bijna 13.000 metingen bij 65-plussers tussen 1993 en 2016 werden geanalyseerd. De studie is onlangs verschenen in de American Journal of Public Health.

Nederlanders leven langer. De levensverwachting in 1993 van een 65-jarige man was 14,7 jaar; het lag in de verwachting dat hij 79,7 jaar kon worden. In 2016 kon een 65-jarige man daar vier jaar bij optellen: 83,7 jaar. Voor vrouwen van 65 jaar was de levensverwachting in 1993 19,2 jaar. In 2016 kon een 65-jarige vrouw verwachten dat zij 86,4 werd.

Maar niet al die extra levensjaren worden in goede lichamelijke gezondheid doorgebracht. Het aantal verwachte extra levensjaren met ernstige gezondheidsproblemen steeg van 1,8 in 1993 tot 2,9 in 2016 voor mannen. Voor vrouwen steeg het van 5,4 jaar in 1993 tot 6,2 jaar in 2016. Er was geen sprake van een rechte stijgende lijn. In de gemeten periode van 23 jaar vonden er schommelingen plaats.

Toename goede cognitieve gezondheid
Er is ook positief nieuws: het aantal jaren dat Nederlanders in goede cognitieve gezondheid leven, is wél blijven stijgen tussen 1993 en 2016. Onder vrouwen was de toename zelfs sterker dan onder mannen: van 13,4 naar 18,0 jaar (vrouwen) tegen 11 naar 15,7 jaar (mannen). Onder cognitieve gezondheid verstaan we zaken zoals het vermogen om dingen te leren, te onthouden en te plannen.

Niet eerder werd in één studie gekeken naar een lange trend in zowel de fysieke als de cognitieve gezonde levensjaren van oudere Nederlanders. Een dergelijke gecombineerde studie biedt aanknopingspunten om kosten voor gezondheidszorg en langdurige zorg voor de toekomst te kunnen inschatten.

Met het oog op de toename van vooral 80-plussers en de noodzaak om kosten voor de gezondheidszorg in toom te houden, heeft ook Nederland het systeem van de langdurige zorg hervormd. Dit beleid gaat uit van de gedachte dat minder ouderen een beroep zullen doen op de langdurige zorg, omdat ze gezonder blijven. Uit deze studie is dat echter alleen gebleken voor wat betreft cognitieve gezondheid.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : VUmc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Steeds meer oudere Nederlanders, scherp van geest maar zwak van gestel
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 29 okt 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!