In Nederland worden er per dag meer dan 90 mensen met een hartinfarct in het ziekenhuis opgenomen
De Hartstichting heeft onderzoeker dr. Matthijs Cluitmans van Maastricht UMC+ een Dekkerbeurs toegekend. Dat is een persoonlijke onderzoeksbeurs voor getalenteerde wetenschappers die jaarlijks wordt toegekend. Met deze beurs van 553 duizend euro kan hij de komende jaren onderzoek doen naar hart- en vaatziekten.
In Nederland worden er per dag meer dan 90 mensen met een hartinfarct in het ziekenhuis opgenomen. Hun hartspier raakt hierbij beschadigd. Daardoor hebben zij meer risico op een levensgevaarlijke hartstilstand. Biomedisch wetenschapper Matthijs Cluitmans wil met een heel gedetailleerd hartfilmpje onderzoeken of hij per patiënt kan voorspellen hoe groot hun risico nu echt is. Mensen met een hoog risico op een hartstilstand kunnen vervolgens een levensreddende ICD krijgen.
ECG-imaging
Dat gaat hij doen door bij meer dan 100 mensen die een hartinfarct hebben gehad een heel gedetailleerd hartfilmpje (ECG) te maken. “ECG-imaging noemen we dat”, legt Cluitmans uit. “Waar een patiënt voor een normaal ECG 10 sensors opgeplakt krijgt, plakken we er bij ECG-imaging wel 200. Zo kunnen we heel precies elk elektrisch stroompje van het hart in kaart brengen.”
Gepersonaliseerde computermodellen
Cluitmans vergelijkt de resultaten vervolgens met mensen die geen hartinfarct hebben gehad. Zo kan hij precies zien waar de elektrische stroompjes van mensen die een hartinfarct hebben gehad afwijkingen laten zien. Vervolgens gaat hij kijken welke van deze patiënten, die nu nog allemaal een ICD krijgen, in de jaren na het hartinfarct ook daadwerkelijk een hartstilstand krijgen. “Door deze gegevens ook te koppelen met gepersonaliseerde computermodellen wil ik uiteindelijk kunnen begrijpen waarom sommige mensen na een hartinfarct een hoog risico hebben om een hartstilstand te krijgen.”
Behandeling op maat
Tot slot gaat hij nog onderzoeken of de belangrijkste afwijkingen die te zien zijn met ECG-imaging, misschien ook wel op normale ECG zijn waar te nemen. “Als we door ECG-imaging weten waar we precies moeten zoeken, dan zou het fantastisch zijn als we de afwijkingen ook op normale ECG kunnen zien. Dan zou deze risico-inschatting namelijk al snel toegepast kunnen worden in alle ziekenhuizen. Zo krijgt iedereen straks de behandeling de voor diegene het beste is.”
Sneller oplossingen voor patiënten
Wetenschappelijk onderzoek is hard nodig om te voorkomen dat mensen overlijden of ziek en steeds zieker worden door hart- en vaatziekten. Met haar persoonsgebonden Dekkerbeurzen probeert de Hartstichting daarom toptalent aan het hart- en vaatziektenonderzoek te verbinden. Een Dekkerbeurs helpt onderzoekers hun eigen onderzoekslijn op te zetten en uit te bouwen.
De selectieprocedure voor deze beurzen is streng: er wordt gekeken naar de kwaliteit van de onderzoeker én de kwaliteit van het onderzoek. Wetenschappers uit binnen- en buitenland hebben de aanvragen beoordeeld. “Voor de Hartstichting is een toponderzoeker een onderzoeker die naast topwetenschap ook nadenkt over het verder brengen van onderzoeksresultaten”, zegt Hans Snijder, directeur van de Hartstichting. “De Dekkerbeurs versnelt onderzoek en leidt tot een verbeterde behandeling en het voorkomen van hart- en vaatziekten.”
De Dekkerbeurs is vernoemd naar dr. E. Dekker, oud-directeur van de Hartstichting. Hij was in Nederland de initiator van de burgerhulpverlening bij een hartstilstand.
Bron: Maastricht UMC+