Het Radboudumc is deze maand gestart met een grote verhuizingsoperatie die voorlopig nog even duurt

Afgelopen vrijdag 27 mei vertrokken de eerste patiënten en medewerkers uit Dekkerswald naar het Radboudumc. De afdeling met patiënten met long-gerelateerde infectieziekten verhuist naar het splinternieuwe gebouw P op het Radboudumc-terrein in Nijmegen. De patiënten en medewerkers van de afdeling longrevalidatie zullen maandag 30 mei starten in gebouw L ook op het ziekenhuisterrein. De laatste verhuizing uit Dekkerswald vindt plaats begin juli als ook de andere afdelingen naar het umc in Nijmegen verhuizen. Het Radboudumc is ruim 60 jaar verbonden geweest aan Dekkerswald

Welke patiënten verhuizden op vrijdag 27 mei?
Het Radboudumc is deze maand gestart met een grote verhuizingsoperatie die voorlopig nog even duurt. De eerste patiëntengroepen verhuizen op vrijdag 27 mei vanuit Dekkerswald en gaan naar gebouw P op het Radboudumc terrein. Een aantal van deze patiënten heeft een besmettelijke longziekte zoals open tuberculose en worden in isolatie verpleegd. Daarnaast zijn er patiënten met long-gerelateerde infectieziekten die niet besmettelijk zijn voor hun omgeving. Zij horen ook bij de groep die op 27 mei naar gebouw P vertrekt.

Patiënten van de longrevalidatie, met bijvoorbeeld COPD of astma, worden vanaf maandag 30 mei verwacht in gebouw L (voormalig Pro Persona gebouw) aan de oostzijde van het Radboudumc terrein. Deze patiënten doorlopen een longrevalidatieprogramma van 10 weken. Een groot deel van de patiënten  verblijft hiervoor van maandag tot en met vrijdag in het centrum en gaan in het weekend naar huis. Een ander deel van de patiënten volgt het programma poliklinisch. Gebouw L is gerenoveerd en heeft ook een frisse nieuwe metamorfose ondergaan. Het gebouw heeft faciliteiten zoals een restaurant, educatieruimtes, huiskamers, fitnesszaal en sportzaal.

Patiënten voor de longpolikliniek Dekkerswald zullen vanaf maandag 30 mei ontvangen worden op het poliplein van het Radboudumc in gebouw C.

Rust en huiselijkheid
Dekkerswald vormde de inspiratiebron voor het nieuwe gebouw in Nijmegen. Gebouw P is net als Dekkerswald gelegen tussen het groen en staat apart van de andere gebouwen op het ziekenhuisterrein. Ook heeft het de vorm gekregen van een paviljoen. De laagbouw, het vele licht, lucht en groen zorgen voor een prettige verblijfsomgeving voor patiënt en medewerker. Er is bewust gekozen voor de kleuren en materialen die een gevoel van welbevinden en herkenning oproepen bij patiënten.  

Omdat longpatiënten vaak maandenlang in het ziekenhuis verblijven is er bij de inrichting speciale aandacht besteed aan een huiselijke sfeer. Dit zie je terug in de leefruimtes voor patiënten, de familiekamers, de binnentuin met planten uit herkomstlanden van de patiënten en de toegang tot een rustgevende tuin. Al deze elementen en het gebruik van kleuren dragen bij aan een rustgevende omgeving die een positieve invloed heeft op het herstel van patiënten, die vaak een langere periode op de afdeling verblijven en hen stimuleert om de vaak zware behandelingen vol te houden.  

Slimme technologie
Gebouw P heeft tien isolatiekamers voor patiënten met de besmettelijke ziekte open tuberculose; deze kamers zijn ook voorzien van een sluis voor onderdruk in de kamer. Voor niet-besmettelijke patiënten met long-gerelateerde infectieziekten zijn vijf kamers beschikbaar.

Zoals ook in andere nieuwe delen van het Radboudumc, is ook hier gebruik gemaakt van slimme technologieën die het verblijf voor patiënten en de werkomgeving voor medewerkers veraangenamen. Deze zogenoemde smart hospital toepassingen bestaan uit onder ander de speciale zorgtelefoon voor oproepen op afstand en monitoren van de toestand van de patiënt op afstand. Daarnaast geven digitale deurbordjes informatie over de patiënt en worden er tablets gebruikt in de communicatie met verpleegkundigen en bijvoorbeeld voedingsassistenten, en kan er op grote schermen door de patiënt TV worden gekeken. 

Laatste verhuizingen Dekkerswald
Begin juli volgen de andere afdelingen naar verschillende plekken op de zorgcampus. De kinderpoli RAAcK zal haar intrek nemen in het Amalia kinderziekenhuis en het Pijnbehandelcentrum zal verhuizen naar gebouw A. De achtergebleven veelal administratieve ondersteunende afdelingen, zoals poliplanning, vertrekken dan ook uit Dekkerswald. Op 5 juli zal het Radboudumc Dekkerswald definitief hebben verlaten.

Compacte en toekomstbestendige zorgcampus
Met de verhuizing en het vertrek uit Dekkerswald in juli en de in gebruik name van gebouw P en gebouw L is het Radboudumc weer een stap verder in de uitvoer van de plannen om het umc compacter en efficiënter te maken.

Het Radboudumc bouwt aan een duurzame, compacte zorgcampus, die de samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en het ziekenhuis verder bevordert en de efficiëntie verbetert. Er wordt gebruik gemaakt van slimme technologieën; de inrichting van alle nieuwe gebouwen en verbouwde delen volgt specifieke ontwerprichtlijnen die zorgen voor een prettige leef- en werkomgeving. Dit draagt bij tot het welbevinden en de gezondheid van alle gebruikers. Het plan wordt in fasen gerealiseerd. Zo ontstaat een hoogwaardige zorgcampus die bijdraagt aan de ontwikkeling van duurzame, innovatieve en betaalbare gezondheidszorg nu én in de toekomst.

Kijk hier voor verdere informatie


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Radboudumc
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: https://www.radboudumc.nl/nieuws/2022/longpatienten-verhuizen-van-dekkerswald-naar-radboudumc-in-nijmegen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 29 mei 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!