Dit scheelt jaarlijks 40.000 hoezen minder aan afval

Elk jaar rollen er in het Radboudumc 40.000 schone bedden uit de beddenwascentrale, die tot voor kort stuk voor stuk werden afgedekt met een grote plastic hoes om vervolgens naar hun plek van bestemming te gaan. Gevolg: jaarlijks 40.000 grote plastic beddenhoezen op de afvalberg. Dat vroeg om verandering.

'In het Radboudumc kijken we altijd naar onze processen met de vraag: kan dit beter, efficiënter of duurzamer?, zegt Bram Kurstjes, manager Logistiek van het Radboudumc. ‘De plastic beddenhoezen zijn kostbaar, niet duurzaam en worden na eenmalig gebruik weggegooid. Omdat we met strenge hygiënemaatregelen te maken hebben, was een alternatief niet van de één op de andere dag geregeld. Ik ben dan ook erg trots dat we het tóch voor elkaar hebben gekregen.' 

Bedbuffer
Het resultaat? Sinds 1 maart wordt geen enkel schoon bed meer afgedekt met een plastic hoes*. De schone bedden gaan vanuit de beddenwascentrale naar een bedbuffer – een ruimte waar bedden tijdelijk gestald worden – óf direct naar een patiëntenkamer.

Bram Kurstjens: 'We maken nu onderscheid tussen deze twee groepen. In geval van direct vervoer van de wascentrale naar de patiëntenkamer gebruiken we nu helemaal geen hoes meer. Dat geldt voor ongeveer een derde van de bedden en dat betekent dus al een reductie van circa 13.000 hoezen per jaar.'

Voor de bedden die eerst naar een bedbuffer gaan, geldt dat ze voorzien móeten worden van een hoes vanwege het besmettingsgevaar. 'Hiervoor gebruiken we een normaal hoeslaken, dat gewassen kan worden. Het is een standaard hoeslaken waar we er al veel van in gebruik hebben, en dat levert ook andere voordelen op. Bijvoorbeeld voor het inkopen, voorraadbeheer en het reinigen. We zijn dus zeer content met deze nieuwe werkwijze.' 

* Met uitzondering van bedden die voor een isolatievorm gebruikt zijn. Hiervoor worden speciale rode plastic hoezen gebruikt vanwege het besmettingsgevaar. Deze werkwijze blijft onveranderd.

Bron: Radboudumc


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 03 mrt 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!