Fingolimod wordt gebruikt bij de behandeling van patiënten met multipele sclerose (MS)

Het gebruik van het MS-medicijn fingolimod (Gilenya) verdubbelt het risico op aangeboren afwijkingen. Vrouwen mogen daarom vlak voor of tijdens de zwangerschap geen fingolimod gebruiken.

Fingolimod wordt gebruikt bij de behandeling van patiënten met multipele sclerose (MS). Nieuwe informatie laat zien dat het gebruik van fingolimod tijdens of vlak voor de zwangerschap de kans op aangeboren afwijkingen verdubbelt. Medicijnautoriteit CBG stelt dan ook dat vrouwen die zwanger zijn of zwanger kunnen worden geen fingolimod mogen gebruiken.

Advies aan patiënten:
Gebruikt u fingolimod en bent u zwanger, wilt u zwanger worden, of is er een kans dat u zwanger raakt? Neem dan contact op met uw arts.

Advies aan zorgverleners:
Bij vrouwen die zwanger kunnen worden:

  • breng de patiënte, zowel voor de start als tijdens de behandeling, op de hoogte van de mogelijke schadelijke effecten voor de baby van een behandeling met fingolimod tijdens de zwangerschap;
  • sluit voor de start van de behandeling een zwangerschap uit door middel van een zwangerschapstest;
  • zorg dat de patiënte effectieve anticonceptie gebruikt tijdens de behandeling en gedurende 2 maanden na het stoppen van de behandeling;
  • stop de behandeling met fingolimod ten minste 2 maanden tevoren als een patiënte zwanger wil worden.

Als een vrouw zwanger wordt tijdens de behandeling:

  • stop de behandeling met fingolimod;
  • geef medisch advies aan de patiënte met betrekking tot het risico van schadelijke effecten bij de baby;
  • monitor de zwangerschap nauwlettend en zorg dat er echografieën gemaakt worden.

Brief met risico-informatie
De firma Novartis heeft over dit onderwerp een brief verstuurd, een zogenoemde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). De brief met deze belangrijke risico-informatie is in overleg met het CBG en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gestuurd naar neurologen, kinderneurologen, MS verpleegkundigen incl. physician assistants, nurse practitioners en verpleegkundig specialisten, ziekenhuisapothekers, openbare apothekers en gynaecologen.

Het signaleren en analyseren van bijwerkingen gedurende de gehele levenscyclus van een geneesmiddel wordt geneesmiddelenbewaking of farmacovigilantie genoemd. Dit is een kerntaak van het CBG. In geval van urgente en/of belangrijke veiligheidsissues worden medische beroepsbeoefenaren door middel van een DHPC op de hoogte gebracht.

Documenten
DHPC Gilenya


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : CBG
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Gebruik geen Gilenya vlak voor of tijdens de zwangerschap
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 05 sep 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!