Het aantal consulten bij de huisarts nam met 1,3% toe 

Het aantal consulten bij de huisarts en het aantal spoedritten van ambulances neemt toe. Het aantal bezoeken aan de spoedeisende hulp neemt af. Dat blijkt uit een update van de cijfers over de acute zorg 2019 van de Nederlandse Zorgautoriteit. Aanbieders van acute zorg, brancheorganisaties en zorgverzekeraars gaven in de voorbereiding van onze monitor acute zorg 2018 aan dat er behoefte is aan een actueler inzicht in cijfers over de acute zorg, met name ook op regionaal niveau. Daarom publiceren wij deze update van de cijfers.

Wij zien dat het aantal consulten van de huisartsen toeneemt met 1,3% overdag. Buiten kantooruren stijgt dit met 1,4%. Huisartsen sturen tijdens kantoortijden ongeveer 1 op de 100 patiënten door naar de spoedeisende hulpafdeling. Buiten kantoortijden ligt dit percentage een stuk hoger, op 13,6% van de patiënten.

Het aantal spoedritten in de ambulancezorg neemt toe. Het aantal planbare inzetten neemt af. Bij spoedeisende inzetten zien we de laatste 5 jaar een sterke toename in het aantal ambulance-inzetten zonder vervoer. Daarbij wordt de patiënt na beoordeling door het ambulancepersoneel uiteindelijk niet vervoerd. In 2018 nam dit met 5,4% toe ten opzichte van 2017.

Het aantal consulten op de spoedeisende hulp neemt met 2,2% af tussen 2016 en 2017. De cijfers per 1000 inwoners per leeftijdscategorie laten zien dat de daling in 2017 aanwezig was in alle leeftijdsgroepen.

De NZa heeft voor het eind van dit jaar weer een volledige monitor acute zorg gepland met daarin een oordeel over de toegankelijkheid en over de mogelijkheden om binnen de acute zorg patiënten op de beste plek deze zorg te bieden.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : RIVM
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Acute zorg: minder seh bezoek, vaker naar huisarts en inzet ambulance
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 03 feb 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!