Iedereen slikt gemiddeld 1200 keer per 24 uur, dus tijdige diagnose van slikproblemen is van groot belang

Slikproblemen blijven vaak onopgemerkt, terwijl de gevolgen groot zijn. Logopedist Bas Heijnen ontwikkelde een nieuwe gemakkelijke manier om slikproblemen op het spoor te komen zonder gebruik te maken van instrumenten. “Soms is simpelweg vragen naar slikklachten al genoeg.” Heijnen promoveerde op 14 november 2018.

Slikproblemen op tijd diagnosticeren is erg belangrijk, maar over hoe je dat precies moet doen is geen consensus, legt Heijnen uit. Hij legde voor zijn promotie alle bestaande onderzoeken naar het meten en de evaluatie van slikproblemen naast elkaar. “Wat wetenschappers meten en de manier waarop ze dat doen is zo verschillend dat de uitkomsten niet met elkaar te vergelijken zijn.”

Simpele vragenlijst
Heijnen ging terug naar de basis en onderzocht of simpelweg vragen aan patiënten of ze last hebben van slikproblemen helpt bij het opsporen ervan. “Onze eenvoudige vragenlijst lijkt het goed te doen. Het voordeel van deze aanpak is dat het minder belastend is voor patiënten en dat de methode altijd beschikbaar is. Je hebt geen instrumenten nodig, zoals een scoop of een röntgenapparaat, die vaak niet voorhanden zijn in bijvoorbeeld een verzorgingstehuis.”

Iedereen slikt gemiddeld 1200 keer per 24 uur, dus tijdige diagnose van slikproblemen is van groot belang. De problemen kunnen leiden tot uitdroging, ondervoeding, het inademen van voedsel, longontsteking en zelfs overlijden. Ook de impact op het sociale leven van patiënten is niet te onderschatten, zegt Heijnen. “Eten en drinken speelt een grote rol in sociale situaties. Als dat niet meer lukt, kan dat heel heftig zijn.”

Aandacht naar primaire ziekte
Slikproblemen komen bijvoorbeeld voor bij patiënten met de ziekte van Parkinson, na een hersenbloeding of -infarct of als gevolg van een operatie of bestraling voor hoofd-halskanker. “Allemaal zeer ernstige ziektebeelden, waardoor de aandacht vaak eerst uitgaat naar de behandeling daarvan. Begrijpelijk, maar screen ook op tijd op mogelijke slikproblemen”, zegt Heijnen. “Een korte vraag kan al genoeg zijn. Vermoed je dat er problemen zijn? Schakel dan op tijd een expert in, want we kunnen veel doen om de klachten te verminderen.”


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Slikproblemen vaak niet op tijd onderkend
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 16 nov 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!