In de afgelopen decennia was onderzoek vooral gericht op verbetering van de spierklachten en hebben hersenen minder aandacht gekregen

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) nemen deel aan een groot internationaal onderzoek naar de betrokkenheid van de hersenen bij Duchenne en Becker spierdystrofie. In de afgelopen decennia was onderzoek vooral gericht op verbetering van de spierklachten en hebben hersenen minder aandacht gekregen.

Daar komt nu verandering in met het onderzoeksproject genaamd BIND (Brain Involvement iN Dystrophinopathies), dat wordt gefinancierd door de Europese Unie. Van de in totaal 6,6 miljoen euro gaat 1,1 miljoen euro naar het LUMC. 

Dystrofine-eiwit
Patiënten met Duchenne en Becker spierdystrofie hebben respectievelijk geen of een veranderd dystrofine-eiwit. Het eiwit komt in meerdere vormen ook tot expressie in de hersenen. Het doel van het fundamentele en klinische onderzoek is om te onderzoeken wat de functie is van deze eiwitten in het brein, wat er gebeurt bij afwezigheid van een normaal dystrofine en welke klachten en symptomen patiënten met Duchenne en Becker hiervan hebben. In de preklinische experimenten worden ook mogelijkheden onderzocht om dystrofine in het brein te herstellen.

MRI-onderzoek
Patiënten met Duchenne en Becker zullen geavanceerd MRI-onderzoek van de hersenen en een uitgebreid neuropsychologisch onderzoek ondergaan. Voor dit klinische deel werken de LUMC-onderzoekers in Nederland samen met Jos Hendriksen, neuropsycholoog in Kempenhaeghe.

Vanuit het LUMC zijn de fundamentele onderzoekers Annemieke Aartsma-Rus (Humane Genetica), Maaike van Putten (Humane Genetica), Pietro Spitali (Humane Genetica) en Louise van der Weerd (Radiologie) en de klinische onderzoekers Erik Niks (Neurologie), Nathalie Doorenweerd (Radiologie) en Hermien Kan (Radiologie) betrokken.

Negentien partners
Bij het BIND-project zijn negentien partners betrokken: University College London (Verenigd Koninkrijk), Consorzio Futuro in Ricerca (Italië), Leiden University Medical Center (Nederland), Region Hovestaden (Denemarken), University of Newcastle upon Tyne (Verenigd Koninkrijk), National Center of Neurology and Psychiatry (Japan), Neuro-PSI, Centre National de la Recherche Scientifique (Frankrijk), Universite de Versailles Sant Quentin-en-Yvelines (Frankrijk), Stichting Kempenhaeghe (Nederland), Universita Cattolica del Sacro Cuore (Italy), Universidad Complutense de Madrid, (Spain), Imagine Institut des Maladies Genetiques Necker Enfants Malades Fondation (Frankrijk), Transpharmation Ireland Limited (Ierland), Great Ormond Street Hospital for Children NHS Foundation Trust GOSH (Verenigd Konikrijk), World Duchenne Organization (Nederland), Synthena, Switzerland, PepGen Limited (Verenigd Koninkrijk), Duchenne Data Foundation (Nederland), Trinity College Dublin (Ierland). 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Internationaal onderzoeksproject naar betrokkenheid hersenen bij Duchenne en Becker spierdystrofie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 14 feb 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!