Patiënten worden gedurende de behandeling elke dag in het LUMC gecontroleerd

Patiënten met oogmelanomen die bestraling krijgen worden sinds vorige week ondergebracht in het ibis Leiden Centre hotel vlakbij het LUMC. De afdeling Oogheelkunde hoopt hiermee de druk op de verpleging door de coronacrisis te verlichten. Patiënten worden gedurende de behandeling elke dag in het LUMC gecontroleerd. 

“Het LUMC is het grootste centrum in Nederland voor diagnostiek en behandeling van oogkanker, ook wel oogmelanoom genoemd”, vertelt oogarts Marina Marinkovic. “Wij zien 90% van alle patiënten met een oogmelanoom.” De helft van deze patiënten wordt behandeld door het plaatsen van een Rutheniumschildje op het oog.

Vermijden openbare plekken
“We plaatsen dit radioactieve schildje via een operatie op het oog en dit blijft een aantal dagen zitten. Je hebt dan dus continue bestraling van de tumor.” Ondanks dat er vrijwel geen straling vanuit het oog naar de omgeving doordringt, zitten er verschillende wettelijke regels aan verbonden. Zo mogen patiënten zich niet op de openbare weg begeven. Ze verblijven daarom op de afdeling Oogheelkunde.  

Ontheffing verpleging buiten ziekenhuis
“De druk op onze verpleging neemt door de coronacrisis toe en aangezien deze patiënten eigenlijk niet veel zorg nodig hebben zijn we op zoek gegaan naar een oplossing.” Een hotel in de buurt bleek bereid om deze patiënten onder te brengen. Marinkovic: “Ook hebben we voor de duur van de coronacrisis een tijdelijke ontheffing gekregen van de autoriteit stralingsveiligheid (ANVS) om deze patiënten daar te plaatsen.” 

Minder druk, meer privacy
De eerste patiënt ging afgelopen week naar het hotel. “De eerste nacht moet er een naaste bij de patiënt blijven slapen”, vertelt Marinkovic. “Het enige waar het hotel rekening mee moet houden is dat er in de kamer 1 meter afstand tot de patiënt gehouden kan worden in verband met straling. Bedden worden daarom uit elkaar geplaatst.”

Patiënten komen elke ochtend naar het ziekenhuis voor controle. Omdat ze niet de openbare weg op mogen is gekozen voor een hotel dichtbij het LUMC. “We merken dat patiënten het fijn vinden dat ze meer privacy en meer beweegruimte zullen hebben dan hier bij ons op de verpleegafdeling. Aan de andere kant kunnen wij onze verpleging iets ontlasten, een win-winsituatie dus”, zegt Marinkovic. 

Evaluatie
Het gaat om ongeveer 120 patiënten per jaar die deze behandeling ontvangen. Patiënten worden alleen met toestemming van de artsen en de patiënt zelf ondergebracht in het hotel. Het onderbrengen van patiënten in een hotel wordt in overleg met de inspectie en na evaluatie eventueel verlengd als het goed bevalt.  


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: LUMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Patiënten met oogmelanoom verblijven tijdens behandeling in hotel om zorg te ontlasten
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 09 nov 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!