Patiënten worden gedurende de behandeling elke dag in het LUMC gecontroleerd

Patiënten met oogmelanomen die bestraling krijgen worden sinds vorige week ondergebracht in het ibis Leiden Centre hotel vlakbij het LUMC. De afdeling Oogheelkunde hoopt hiermee de druk op de verpleging door de coronacrisis te verlichten. Patiënten worden gedurende de behandeling elke dag in het LUMC gecontroleerd. 

“Het LUMC is het grootste centrum in Nederland voor diagnostiek en behandeling van oogkanker, ook wel oogmelanoom genoemd”, vertelt oogarts Marina Marinkovic. “Wij zien 90% van alle patiënten met een oogmelanoom.” De helft van deze patiënten wordt behandeld door het plaatsen van een Rutheniumschildje op het oog.

Vermijden openbare plekken
“We plaatsen dit radioactieve schildje via een operatie op het oog en dit blijft een aantal dagen zitten. Je hebt dan dus continue bestraling van de tumor.” Ondanks dat er vrijwel geen straling vanuit het oog naar de omgeving doordringt, zitten er verschillende wettelijke regels aan verbonden. Zo mogen patiënten zich niet op de openbare weg begeven. Ze verblijven daarom op de afdeling Oogheelkunde.  

Ontheffing verpleging buiten ziekenhuis
“De druk op onze verpleging neemt door de coronacrisis toe en aangezien deze patiënten eigenlijk niet veel zorg nodig hebben zijn we op zoek gegaan naar een oplossing.” Een hotel in de buurt bleek bereid om deze patiënten onder te brengen. Marinkovic: “Ook hebben we voor de duur van de coronacrisis een tijdelijke ontheffing gekregen van de autoriteit stralingsveiligheid (ANVS) om deze patiënten daar te plaatsen.” 

Minder druk, meer privacy
De eerste patiënt ging afgelopen week naar het hotel. “De eerste nacht moet er een naaste bij de patiënt blijven slapen”, vertelt Marinkovic. “Het enige waar het hotel rekening mee moet houden is dat er in de kamer 1 meter afstand tot de patiënt gehouden kan worden in verband met straling. Bedden worden daarom uit elkaar geplaatst.”

Patiënten komen elke ochtend naar het ziekenhuis voor controle. Omdat ze niet de openbare weg op mogen is gekozen voor een hotel dichtbij het LUMC. “We merken dat patiënten het fijn vinden dat ze meer privacy en meer beweegruimte zullen hebben dan hier bij ons op de verpleegafdeling. Aan de andere kant kunnen wij onze verpleging iets ontlasten, een win-winsituatie dus”, zegt Marinkovic. 

Evaluatie
Het gaat om ongeveer 120 patiënten per jaar die deze behandeling ontvangen. Patiënten worden alleen met toestemming van de artsen en de patiënt zelf ondergebracht in het hotel. Het onderbrengen van patiënten in een hotel wordt in overleg met de inspectie en na evaluatie eventueel verlengd als het goed bevalt.  

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: LUMC
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : LUMC
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.lumc.nl/over-het-lumc/nieuws/2020/November/Patienten-met-oogmelanoom-verblijven-tijdens-behandeling-in-hotel-om-zorg-te-ontlasten/
Originele titel: Patiënten met oogmelanoom verblijven tijdens behandeling in hotel om zorg te ontlasten
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
Datum: 2020-11-09

Relevante artikelen ...

Bij hartinfarct door aderverkalking speelt pech een belangrijke rol Bij aderverkalking hoopt cholesterol zich op in de kransslagaders van het hart en vormt daar samen met dode cellen een plaque Pech lijkt een belangri... Acute zorg Mon, 03 Dec 2018, 20:11:53
Screening oudere patiënt op spoedeisende hulp Het LUMC is gestart met de screening van oudere patiënten op de Spoedeisende Hulp Per 1 maart start het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) met... Acute zorg Thu, 01 Mar 2018, 14:48:11
Nieuwe richtlijn voor optimale zorg brandwondenpatiënten Jaarlijks melden 80.000 mensen zich met brandwonden bij de huisarts, huisartsenpost of de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis. Patiënten met de me... Acute zorg Tue, 18 Jul 2017, 21:09:25