Bij patiënten met Ménière raakt het evenwichtsorgaan verstoord door een teveel aan vloeistof in het binnenoor

Een operatie aan het evenwichtsorgaan in patiënten met Ménière kan mogelijk de klachten, zoals aanvallen van draaiduizeligheid, verminderen. De subsidie voor het onderzoek naar deze behandeling is verstrekt door Zorginstituut Nederland en ZonMw. In totaal doen 11 ziekhuizen mee. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) leidt het onderzoek samen met het Haga Ziekenhuis en HMC.

Bij patiënten met Ménière raakt het evenwichtsorgaan verstoord door een teveel aan vloeistof in het binnenoor. Het is onbekend hoe dit komt. De aandoening kenmerkt zich door frequente, heftige aanvallen van draaiduizeligheid, misselijkheid, oorsuizen en slecht horen. Bij ongeveer 20 procent van alle patiënten is de ziekte niet onder controle te krijgen. Een operatie aan het evenwichtsorgaan kan ervoor zorgen dat de symptomen van Ménière geheel of grotendeels verdwijnen.

Nieuwe behandeling in zorgpakket
Aan het onderzoek naar deze behandeling van de niet-controleerbare vorm van Ménière zullen vanuit de elf ziekenhuizen 84 patiënten worden verzocht mee te doen. De deelnemende patiënten worden na hun operatie langere tijd gemonitord met vragenlijsten en gehoortests, ook wordt er een app ingezet. Zijn de uitkomsten positief, dan wordt deze zorg opgenomen in het pakket en kan worden vergoed door de zorgverzekeraar. 

Lees het uitgebreide nieuwsbericht op de website van Zorginstituut Nederland.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: LUMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: €1,4 miljoen voor onderzoek naar veelbelovende zorg ziekte van Ménière
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 22 jun 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!