Omwonenden ervaren dagen of uren met een slechtere luchtkwaliteit

In de omgeving van Tata Steel zijn bij de huisartsen meer acute gezondheidsklachten gerapporteerd dan in andere regio’s in Nederland. Ook zijn er in Wijk aan Zee, Beverwijk, Velsen en IJmuiden meer uren en dagen met matige luchtkwaliteit. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu , Nivel, GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  Amsterdam en GGD Kennemerland.

Omwonenden ervaren dagen of uren met een slechtere luchtkwaliteit. Daarom heeft het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  de data van de luchtkwaliteit in 2019 geanalyseerd per dag en per uur, in plaats van per jaar zoals gebruikelijk.  Ook hebben de onderzoekers de data weergegeven aan de hand van de luchtkwaliteitsindex (link). Hieruit blijkt dat de IJmond inderdaad vaker dagen en uren heeft met matige of onvoldoende luchtkwaliteit (fijnstof), dan gebieden zonder zware industrie.

Ook geven de inwoners van de IJmond aan regelmatig acute klachten te hebben, zoals hoesten, benauwdheid of prikkende ogen. Het NIVEL Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg  onderzocht voor het RIVM welke acute klachten in de periode 2013-2019 zijn gemeld bij huisartsen in de IJmond. Deze meldingen vergeleken de onderzoekers met meldingen in andere regio’s met zware industrie en met regio’s zonder industrie. Uit die vergelijking blijkt dat in de IJmond verschillende soorten acute gezondheidsklachten meer voorkomen. Zoals benauwdheid, hoofdpijn, misselijkheid en pijn op de borst. Hierbij is niet onderzocht wat de oorzaken zijn van de klachten.

In dit onderzoek heeft het RIVM niet gekeken of de acute klachten samenhangen met, of een gevolg zijn van de matige of onvoldoende luchtkwaliteit. Hiervoor is ander onderzoek nodig. Een dagboekonderzoek kan hier bijvoorbeeld meer inzicht in geven. De resultaten van deze onderzoeken maken deel uit van een groter onderzoeksprogramma naar gezondheid in de IJmond. Later dit jaar volgt nog een rapportage over neergeslagen stof in de leefomgeving en de mogelijke risico’s voor de gezondheid.

Tussentijdse resultaten Gezondheidsonderzoek in de IJmond


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Vaker hoge concentraties fijnstof en meer acute gezondheidsklachten in de IJmond
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 14 apr 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!