De LUCAS kan zelfstandig hartmassages uitvoeren, zodat hulpverleners de handen vrij hebben voor andere medische verrichtingen

Vanaf 1 januari gaan Amsterdam UMC, OLVG en de Ambulance Amsterdam het hartmassageapparaat de LUCAS (Lund University Cardiac Assist System) uitwisselen. De LUCAS wordt gebruikt bij patiënten die moeten worden gereanimeerd. Door deze samenwerking hoeft de LUCAS bij aankomst in het ziekenhuis niet te worden losgemaakt van de patiënt. Dit verbetert de kansen van de patiënt op een goede afloop.

“Vroeger moesten we de LUCAS bij aankomst in het ziekenhuis altijd loskoppelen en opnieuw bevestigen", vertelt anesthesiemedewerker en reanimatiecoördinator Bas van Wees. "Dit gaf onderbreking van de borstcompressies. Nu kunnen we de LUCAS op de patiënt laten en neemt de ambulance de ‘wissel LUCAS’ mee. Het grote voordeel is dat de borstcompressies niet worden onderbroken. Hierdoor vergroten we de kans op een goede afloop van de reanimatie.”

100 keer per minuut
De LUCAS kan zelfstandig hartmassages uitvoeren, zodat hulpverleners de handen vrij hebben voor andere medische verrichtingen. Het hartmassageapparaat bestaat uit een dikke, uitvouwbare buis die de borstkas 100 keer per minuut –met een kracht van 50 kilo– zo’n 5 tot 6 centimeter induwt. Daarmee zorgt het apparaat voor een optimale circulatie van de bloedsomloop en dus de toevoer van zuurstof naar de hersenen.

Richtlijn overdracht van de reanimatiepatiënt
In de loop van 2022 implementeren Amsterdam UMC, OLVG en de Ambulance Amsterdam ook de richtlijn ‘Overdracht van de reanimatiepatiënt: van prehospitaal naar ziekenhuis’, van de Nederlandse Reanimatieraad. Het doel van deze richtlijn is het goed laten verlopen van de overgang van de zogeheten ‘prehospitale setting’ naar het ziekenhuis, voor patiënten die buiten het ziekenhuis gereanimeerd worden of zijn. Dit alles om de kans op goede overleving te vergroten.

Lees meer over richtlijn 'Overdracht van de reanimatiepatiënt: van prehospitaal naar ziekenhuis’.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Amsterdam UMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Amsterdam UMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Uitwisseling hartmassageapparaat LUCAS vergroot kans op goede afloop reanimatie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 01 jan 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!