De LUCAS kan zelfstandig hartmassages uitvoeren, zodat hulpverleners de handen vrij hebben voor andere medische verrichtingen

Vanaf 1 januari gaan Amsterdam UMC, OLVG en de Ambulance Amsterdam het hartmassageapparaat de LUCAS (Lund University Cardiac Assist System) uitwisselen. De LUCAS wordt gebruikt bij patiënten die moeten worden gereanimeerd. Door deze samenwerking hoeft de LUCAS bij aankomst in het ziekenhuis niet te worden losgemaakt van de patiënt. Dit verbetert de kansen van de patiënt op een goede afloop.

“Vroeger moesten we de LUCAS bij aankomst in het ziekenhuis altijd loskoppelen en opnieuw bevestigen", vertelt anesthesiemedewerker en reanimatiecoördinator Bas van Wees. "Dit gaf onderbreking van de borstcompressies. Nu kunnen we de LUCAS op de patiënt laten en neemt de ambulance de ‘wissel LUCAS’ mee. Het grote voordeel is dat de borstcompressies niet worden onderbroken. Hierdoor vergroten we de kans op een goede afloop van de reanimatie.”

100 keer per minuut
De LUCAS kan zelfstandig hartmassages uitvoeren, zodat hulpverleners de handen vrij hebben voor andere medische verrichtingen. Het hartmassageapparaat bestaat uit een dikke, uitvouwbare buis die de borstkas 100 keer per minuut –met een kracht van 50 kilo– zo’n 5 tot 6 centimeter induwt. Daarmee zorgt het apparaat voor een optimale circulatie van de bloedsomloop en dus de toevoer van zuurstof naar de hersenen.

Richtlijn overdracht van de reanimatiepatiënt
In de loop van 2022 implementeren Amsterdam UMC, OLVG en de Ambulance Amsterdam ook de richtlijn ‘Overdracht van de reanimatiepatiënt: van prehospitaal naar ziekenhuis’, van de Nederlandse Reanimatieraad. Het doel van deze richtlijn is het goed laten verlopen van de overgang van de zogeheten ‘prehospitale setting’ naar het ziekenhuis, voor patiënten die buiten het ziekenhuis gereanimeerd worden of zijn. Dit alles om de kans op goede overleving te vergroten.

Lees meer over richtlijn 'Overdracht van de reanimatiepatiënt: van prehospitaal naar ziekenhuis’.