Met een kleine operatie in de lies worden grote canules net vóór het hart en net na het hart geplaatst

Het Mobiel Medisch Team van het Traumacentrum Zuidwest-Nederland is gestart met een proef met een draagbare hart-longmachine: ECPR. Deze kan worden ingezet bij personen die op straat een hartstilstand hebben en waarbij normale reanimatiepogingen geen succes hebben.

Met een kleine operatie in de lies worden grote canules net vóór het hart en net na het hart geplaatst. Het zuurstofarme bloed wordt dan opgezogen, van zuurstof voorzien in de kunstlong buiten het lichaam en via de ader na het hart weer teruggegeven aan de patiënt.

Erasmus MC-er dr. Dinis Dos Reis Miranda, anesthesioloog-intensivist en MMT-arts, leidt het onderzoek. Dos Reis Miranda: ‘Bij een hartstilstand met bijbehorend zuurstoftekort voor de hersenen telt elke minuut. Het doel van ons onderzoek is om te kijken of overleving en de kwaliteit van leven beter is na een snelle ECPR op straat in vergelijking met gewone reanimatie.’ De verwachting is dat de periode van zuurstoftekort fors kan worden teruggebracht, wat zou kunnen leiden tot 20% meer overleving.

Er zijn ongeveer 400 patiënten per jaar in Nederland die een hartstilstand op straat krijgen en 50 jaar of jonger zijn. Bij ongeveer de helft daarvan slaagt de reanimatie. Alleen de mensen die na 20 minuten nog geen circulatie hebben komen in aanmerking voor ECPR. Dat zijn er ongeveer 200 per jaar in Nederland.

Met de vier Nederlandse Lifeliners (ook wel de traumaheli’s) wordt een landelijke dekking bereikt. De andere LifeLiners starten binnenkort ook met hun controlegroep. Vervolgens gaat LifeLiner 3 (Nijmegen) vanaf juli 2022 ECPR inzetten, LifeLiner 4 (Groningen) in januari 2023 en LifeLiner 1 (Amsterdam) op 1 juli 2023.

Meer informatie is te vinden op www.onscenetrial.com

Zie ook dit bericht op RTV Rijnmond


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / David Drexhage
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Lifeliner 2 start proef met hart-longmachine op straat
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 30 jan 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!