Artsen schrijven Qutenza® pleisters voor bij de behandeling van zenuwpijn bij volwassenen

Bijwerkingencentrum Lareb ontving achtentwintig meldingen van keel- en oogirritatie, benauwdheid, hoesten en hoofdpijn bij Qutenza® pleisters. Het ging om zorgmedewerkers die door hun beroep met de pleisters in aanraking komen.

Artsen schrijven Qutenza® pleisters voor bij de behandeling van zenuwpijn bij volwassenen. De arts, of een zorgmedewerker onder toezicht van een arts, brengt de pleister aan. De pleister blijft een half uur tot een uur zitten. Na het verwijderen van de pleister moet de zorgmedewerker alle restanten weghalen met een reinigingsgel.

De werkzame stof in de pleisters is capsaïcine. Dit is een stofje dat voorkomt in chilipepers. Bekende bijwerkingen van capsaïcine zijn keel- en oogirritatie, benauwdheid, hoesten en hoofdpijn.

Bij het aanbrengen en verwijderen van de pleister kan de zorgmedewerker in contact komen met de werkzame stof waardoor klachten kunnen ontstaan. Zorgmedewerkers kunnen deze klachten voorkomen door pleisters aan te brengen en te verwijderen in een goed geventileerde behandelruimte. Ook is het belangrijk dat zorgmedewerkers hierbij handshoenen, een gezichtsmasker en een veiligheidsbril dragen.

Uit de meldingen blijkt dat zorgverleners zich daar niet altijd aan houden.

Daarom vragen Lareb en Voorkomen Medicatie-Incidenten (VMI) aandacht voor het geven van voorlichting aan zorgprofessionals en opvolgen van aanbevelingen in de praktijk (Praktijkprikkel).

Lees hier de volledige Praktijkprikkel.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Qutenza® pleisters en klachten na beroepsmatige blootstelling
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 10 jul 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!