Bijwerkingencentrum Lareb ontving 538 meldingen

Met de komst van de monoklonale antilichamen zijn er nieuwe behandelmogelijkheden voor patiënten met ernstige astma. In Nederland zijn dit omalizumab, benralizumab, mepolizumab, reslizumab en dupilumab. Bijwerkingencentrum Lareb ontving 538 meldingen. 

De bijsluiter noemt hoofdpijn, keelontsteking en injectieplaatsreacties als meest voorkomende bijwerkingen van omalizumab, benralizumab en mepolizumab. Voor reslizumab zijn dit spierpijn, een verhoogd creatininekinase (een maat voor schade aan spierweefsel) en allergische reacties. Bij dupilumab staan injectieplaatsreacties in de bijsluiter als vaak voorkomende bijwerking bij astma patiënten. Bij patiënten met atopisch eczeem zijn jeuk aan de ogen, bindvliesontsteking en ooglidontsteking veel voorkomende bijwerkingen van dupilumab. 

De meeste meldingen bij Lareb gaan over benauwdheid bij omalizumab en bindvliesontsteking bij dupulimab. Op benralizumab, mepolizumab en reslizumab zijn de klachten hoofdpijn en benauwdheid het meest gemeld. 

Er is op dit moment extra aandacht voor oogheelkundige bijwerkingen van dupilumab. Naast niet-ernstige oogklachten, zijn er nu ook meer ernstige oogaandoeningen gezien, zoals achteruitgang van het hoornvlies. Patiënten die dupilumab gebruiken voor atopisch eczeem lijken een hoger risico te hebben op het ontwikkelen van oogklachten. 

Lees hier het artikel in het Pharmaceutisch Weekblad.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Bijwerkingen van monoklonale antilichamen bij astma
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 26 mrt 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!